Varighed

3 - 4,5 år

Opstart

12. august 2024

Økonomi

SU og elevløn

Adgangskrav

Bestået 9. eller 10. klasse med min. 02 i dansk og matematik.

Skoleoplæring

Skoleoplæring udbydes ikke

EUX

Vi tilbyder EUX på GF1 og GF2

UDDANNELSEN

På bager og konditor-uddannelsen finder du alle os, der aldrig er brødflove. Vi er nemlig selv i stand til at fremtrylle lækre, rustikke brød med god skorpe og store lufthuller, velsmagende boller til kaffen og smukke, dekorative kager til den søde tand. Vi kan holde liv i selv den mest genstridige surdej, fremelske flotte glutennet, folde og opspænde dej og afbage til perfektion. Og vi kan trylle med lagkagebunde, cremer og mousser, glaze og fondant, så selv Mette Blomsterberg må bøje sig i støvet.

På uddannelsen til bager og konditor, får du en grundlæggende viden om og erfaring med bagning og fremstilling af kager og desserter. Du lærer at mestre og mikse fagets gamle håndværk med moderne bagemetoder, du lærer at vurdere råvarer og planlægge produktionen, du lærer om beregning af indkøb og salg, og du lærer om god kundebetjening.

Er drømmen at blive uddannet bager og konditor, skal du vide, at det er et job, der kræver, at du er kreativ i din opgaveløsning, har sans for formgivning, og – ikke mindst – at du er parat til at stå tidligt op…..også i weekenden.

 

 

 

 

 

 

GF+

Er det flere år siden, at du sidst har siddet på skolebænken? Er du i tvivl om hvilken erhvervsuddannelse, der er det bedste match for dig? Og/eller har du behov for at få finpudset dine kompetencer, inden du kaster dig ud i en ny uddannelse? Så er GF+ et rigtig godt sted at starte.

GF+ er et introforløb af 10 ugers varighed, der giver dig et godt indblik i de mange muligheder inden for erhvervsuddannelserne. Her får du mulighed for at få afprøvet dine interesser og evner inden for en udvalgt fagretning, få genopfrisket velkendte skolefag som dansk og matematik samt blive introduceret til relevante erhvervsfag som for eksempel arbejdspladskultur,  faglig kommunikation og lærepladssøgning. Alt sammen noget, der klæder dig rigtig godt på til en god start på din erhvervsuddannelse.

Du kan vælge mellem følgende fagretninger på GF+:

  • Teknologi, Byggeri og Transport
  • Nordic Food College (Morsø Landbrugsskole og Culinary)
  • Business

Der er ingen afsluttende eksamen, men alle fagretninger afsluttes med en personlig samtale og vejledning, der skal sikre, at du kommer videre på det Grundforløb 2, der er relevant for dig.

GF1

Grundforløb 1 (GF1) er et introducerende forløb af 20 ugers varighed. Her får du lov til at snuse til alle fagområder inden for fagretningen ’Fødevarer, Jordbrug og Oplevelser’. Så uanset om du drømmer om at blive landmand, ernæringsassistent, anlægsgartner, gourmetslagter, dyrepasser, bager og konditor, gartner, tjener eller gastronom, vil du blive introduceret til faget i løbet af GF1.

Vi arbejder tværfagligt med temaer som ’Mark og måltid’, ’Mejerigtig’ og ’Smag og oplevelser’, men du vil også få lov at fordybe dig ekstra meget inden for netop det fag, som du brænder allermest for. Én ting er sikkert: GF1 på Nordic Food College giver dig et unikt indblik i og oplevelser med hele værdikæden, fra de første afgrøder lægges i jorden, til den færdige ret serveres på tallerkenen. Du bliver, med andre ord, rigtig godt klædt på til at tage dit endelige valg af uddannelse.

Mange af vores elever bor på kostskolen, hvilket giver rig mulighed for, at man kan hygge sig sammen både i og uden for skoletid. Det gælder både i forhold til de daglige pligter på skolen, hvor eleverne bl.a. skal hjælpe med at fodre gårdens dyr og kreere aftensmaden i køkkenet, men det gælder i høj grad også, når programmet alene står på hyggeligt samvær med diverse fritidsaktiviteter, fester, bålhygge, et slag billard eller bordfodbold, og når der arrangeres ture ud af huset. Dét at vi alle bor, spiser og lærer sammen giver et ualmindelig stærkt sammenhold og et godt fællesskab.

Du kan tage GF1 på Nordic Food College, Nyk. Mors.

GF2

Grundforløb 2 (GF2) er et grundforløb af 20 ugers varighed målrettet den uddannelse, du har valgt. På GF2 på bager- og konditoruddannelsen får du den grundlæggende oplæring inden for bager- og konditorfaget, så du bliver godt klædt på til at skulle starte i lære på hovedforløbet. Undervisningen veksler mellem teori og praksis, hvor du bl.a. lærer at fremstille de mest almindelige former for brød og kager,  lærer om hvilke råvarer  man bruger til forskellige bageopgaver, lærer at beregne fiberindhold i bageri- og konditoriprodukter og lærer om fødevaresikkerhed. Herudover får du undervisning i naturfag.

Du kan tage GF2 på Nordic Food College, Nyk. Mors.

Hovedforløb

Så er det nu, det for alvor bliver spændende. Det er nemlig blevet tid til at vælge speciale og dermed beslutte, hvilken gren af bager- og konditoruddannelsen, du vil specialisere dig indenfor.

Du kan vælge mellem følgende specialer:

  • Bager
  • Konditor

EUC Nordvest udbyder ikke hovedforløb på bager- og konditoruddannelsen, så du skal færdiggøre den sidste del af din uddannelse på en anden skole. Hvis du vil vide mere om, hvad de to specialeretninger indeholder, skal du derfor søge information om det på den skole, du ønsker at færdiggøre din uddannelse på. Uanset hvilken skole du vælger, kan du dog være sikker på, at dit hovedforløb kommer til at veksle mellem oplæringsophold på din læreplads og skoleophold, så du kommer i dybden med dit fag i både teori og praksis. Hovedforløbet afsluttes med en svendeprøve, og så er du i mål med din uddannelse.

Uddannelsens opbygning

En erhvervsuddannelse består af to grundforløb og ét eller flere hovedforløb. Grundforløbene foregår primært på erhvervsskolen, mens hovedforløbene veksler mellem virksomhedspraktik og skoleophold. Størstedelen af dit hovedforløb tilbringer du dog på lærepladsen.

Hvor lang tid din uddannelse samlet set tager afhænger af dit valg af uddannelse, trin og speciale, samt om du starter din uddannelse på GF1 eller GF2.

EUX

Vil du gerne sparke døren ind til endnu flere fremtidsmuligheder, kan du vælge at tage din erhvervsuddannelse som EUX. Med en EUX kombinerer du din erhvervsuddannelse med en række fag på gymnasialt niveau, svarende til en HF. Det giver dig en erhvervsfaglig studentereksamen, og med dén i hus, har du virkelig stærke kort på hånden. Du vil nemlig både kunne starte direkte i job som faglært inden for din branche, og du vil kunne søge ind på en akademiuddannelse eller videregående uddannelse. Valget er dit!

Som udgangspunkt bliver din uddannelse forlænget med min. et halvt år, hvis du tager den som EUX.

Fakta-flyer til print

Flyer om uddannelsen til bager og konditor - kan downloades og printes som A4.

Bager og konditor flyer

Læreplads

Har du behov for hjælp til lærepladssøgningen, er det vores vejlederteam, ’Stifinderen’, du skal have fat i. Dem møder du allerede på GF1 og GF2, når du skal på kursus i lærepladssøgning. De er knivskarpe på, hvad der skal til for at få lærepladsen i hus, og de deler gerne ud af tips og idéer til dine ansøgninger, gode råd til ansættelsessamtaler og så videre. Samtidig er de supergode til at lande uddannelsesaftaler med det lokale erhvervsliv, og derfor er det også kun ganske få af vores elever, der ikke har en læreplads på hånden ved overgangen til hovedforløbet. Skulle du være så uheldig, at du ikke har fundet en læreplads ved hovedforløbets start, er der dog ingen grund til panik. Så kan du nemlig starte i skoleoplæring, indtil vi finder den helt rigtige oplæringsvirksomhed til dig..

Du kan kontakte Stifinder-teamet her.

Brobygning 8. - 9. - 10. klasse

Som brobygningselev hos Culinary får du en spændende og lærerig introduktion til fødevareuddannelserne på EUC Nordvest. Så drømmer du om at blive gourmetslagter, ernæringsassistent, gastronom, bager, konditor eller tjener er du kommet til det helt rette sted.

Vi tilbyder både brobygningsforløb af en enkelt dags varighed og mere intensive forløb af flere dages varighed. Fælles for alle forløb er, at du vil få en god introduktion til Culinary og de uddannelser, vi udbyder.

Vi har mange spændende ting på paletten til vores brobygningselever:

  • Du får indblik i, hvordan det er at arbejde i et storkøkken/professionelt madværksted
  • Du får indblik i samspillet mellem vores skolelandbrug og de råvarer, vi bruger i køkkenet/bageriet – dvs. tanken omkring hele vores skole, Nordic Food College
  • Du får viden om, hvordan du laver gode og ernæringsrige retter
  • Du lærer at være kreativ, idérig og god til at bruge dine sanser
  • Du får indblik i de forskellige fag, når vi går i køkkenet og tilbereder lækre retter og søde desserter
  • Du møder sandsynligvis elever, som er i gang med én af vores fødevareuddannelser – fx hovedforløbet for ernæringsassistenter

Hvor meget vi kan gå i dybden med de enkelte ting afhænger naturligvis af, hvor lang tid du er i brobygning hos os.

Mødetid

Du er i brobygning fra 8.45 – 13.20 alle dage undtaget fredag, hvor du får fri 12.40.

Forplejning

Vi byder på formiddagskaffe den første dag, men herudover skal du selv medbringe en madpakke eller købe mad i spisesalen. Vi er en kontantfri skole, så betaling skal ske via MobilePay. Bemærk dog, at vi ofte tilbereder noget spiseligt i undervisningen!

Beklædning

Du bliver udstyret med forklæde – dels af hensyn til dit eget tøj, men også grundet hygiejnekravene i køkkenet. Mød op i rent tøj (der kan tåle at blive beskidt) og godt fodtøj.

Kostskolen

Kunne du tænke dig at bo dør om dør med dine kammerater, mens du tager din uddannelse på Nordic Food College? Trænger du måske til at komme lidt hjemmefra og prøve at stå på egne ben? Eller synes du bare, at du har ALT for lang transporttid mellem skole og hjem? Så er et værelse på kostskolen formentlig den perfekte løsning for dig.

På kostskolen kommer du til at bo på et 2-mands værelse med eget bad og toilet, og herudover får du:

  • Fuld kost og logi
  • Internetadgang
  • Hjælp til lektierne, hvis du har behov for det
  • Socialt samvær og fællesskab
  • Adgang til vores idrætshal, motionsrum, beachvolleybane, bordtennis, bordfodbold og poolbord
  • Adgang til værkstedet, hvor du kan makke med din cykel, knallert eller bil m.m.
  • Mulighed for at opstalde din hest og benytte vores ridebane
  • Mulighed for at deltage i masser af aktiviteter som skydning, kajak og mountainbike m.m.
  • Skøn natur lige uden for døren – og kun 2 km. til nærmeste strand

Når du bor på kostskolen skal du tage del i de daglige gøremål, som fx at fodre gårdens dyr, hjælpe til med at dyrke og høste afgrøderne og anrette måltider. Men bare rolig…der er stadig masser af tid til hygge og spas.

Priser og betingelser

Læs mere om priser og betingelser

 

 

Lokale undervisnings[-]planer

Studie- og ordensregler

Du bedes sætte dig ind i skolens studie- og ordensregler inden du starter dit skoleophold på EUC Nordvest. Åben nedenstående link og læs om reglerne:

Studie- og ordensregler for erhvervsuddannelserne.

Hør Anders fortælle om Bager og konditor-uddannelsen

Studiemiljø

Som elev på Nordic Food College bliver du en del af et fedt studiemiljø, hvor du er omgivet af masser af andre unge fra skolens forskellige uddannelser. Her hygger eleverne fra Morsø Landbrugsskole og Culinary sig på tværs af uddannelser, klasser og årgange.

Mange af vores elever bor på kostskolen, hvilket giver rig mulighed for, at man kan hygge sig sammen både i og uden for skoletid. Det gælder både i forhold til de daglige pligter på skolen, hvor I bl.a. skal hjælpe med at fodre gårdens dyr og kreere aftensmaden i køkkenet, men det gælder i høj grad også, når programmet alene står på hyggeligt samvær med diverse fritidsaktiviteter, fester, bålhygge, et slag billard eller bordfodbold, eller når der arrangeres ture ud af huset. Dét, at vi alle bor, spiser og lærer sammen giver et ualmindelig stærkt sammenhold og et godt fællesskab.

På studieture har du i dén grad udsigt til at få én på opleveren, når vi kombinerer faglig og personlig udvikling med gode, mindeværdige oplevelser. Vi kommer ud af klasselokalerne og oplever, hvad der sker ude i virkeligheden, og vi oplever hinanden på en ny måde i nye sammenhænge. Noget, der i dén grad er med til at skabe sammenhold og styrke kammeratskabet. Studieturene spænder over hele paletten fra dagsbesøg i spændende virksomheder, over et 3-dages ophold i København og til en uge lang studierejse til udlandet.

Bager Og Konditor02

Karrieremuligheder

Når du er færdigudlært kan du arbejde som bager eller konditor både i et bageri, i et konditori, på en restaurant, i bagerafdelingen i et supermarked eller på brød- og kagefabrikker. Det kan også være, at du har mod på at springe ud som selvstændig og etablere egen virksomhed. Mulighederne er mange.Og har du blod på tanden i forhold til yderligere uddannelse, så kan du med bager- og konditoruddannelsen i rygsækken søge optagelse på erhvervsakademiuddannelserne, hvor du kan uddanne dig til fx procesteknolog eller serviceøkonom. Et andet godt bud kunne være professionsbacheloruddannelsen ’Ernæring og sundhed’.

Uddannelsesforløb

Dit udgangspunkt
Grundforløb 1 o g 2 (40 uger)

 

Praktik
Skole 
Praktik
Skole

 

Praktik
Skole 

 

Praktik
Skole

 

Praktik
Skole

 

Grundforløb
Skole
Praktik

Hvis det er mere end 2 år siden, du har gennemført 9. eller 10. klasse, eller er du fyldt 25 år, kan du kontakte skolens vejledere i Stifinder Vejledning. Vejlederne kan give dig mere information om, hvordan dit forløb vil se ud.