Varighed

2 år

Opstart

Opstart 10 gange årligt.
Spørg på skolen.

Økonomi

Elevløn

Adgangskrav

Have mindst 9 års skolegang, ellers kontakt Fiskeriskolen.
Gyldig sundhedsbog (udstedes kun ved en søfartslæge)
Bestået søsikkerhedskursus (3 ugers varighed)

Skoleoplæring

-

UDDANNELSEN

På Fiskeriskolen finder du alle os, der er vilde med fiskeri og sejlads i alle afskygninger. Os der nyder at være på havet på solrige sommerdage med blikstille vand, men som bestemt også får et kick ud af en god frisk vind og mere rørte vande. Os der har øje for en god sild, og som ikke synes, at en torsk er dum. Og os, der er klar til at stævne ud før solopgang, så vi kan vende hjem med friskfangede fisk til de danske middagsborde.

Erhvervsfiskere kan fiske i søer, fjorde samt kystnære- og internationale farvande, og det kan være efter både konsumfisk, industrifisk og skaldyr. På Erhvervsfiskeruddannelsen bliver du klædt på til at klare alle de udfordringer, du møder i det moderne fiskeri. Du vil få indgående kendskab til sikkerhed til søs, blive fortrolig med redningsudstyr og blive oplært i de forskellige arbejdsfunktioner på et fiskefartøj.

Du skal være forberedt på, at arbejdet som erhvervsfisker kræver, at du har en god fysik, at du er søstærk, at du kan arbejde på forskellige tider af døgnet, og at du kan trives med at skulle bo og arbejde tæt sammen med andre i både kortere og længere perioder, mens I er på vandet.

Uddannelsens opbygning

Uddannelsen til erhvervsfisker tager 2 år. Det er en meget praktiskorienteret uddannelse, hvor du veksler mellem skole og praktikophold. Under uddannelsen skal du på i alt tre skoleophold på Fiskeriskolen samt tre praktikforløb på fiskeskibe:

1. Skoleophold (3 uger): Her bliver du introduceret til fiskerierhvervet og deltager i en fangstrejse med et fiskeskib.

2. Praktikophold (ca. 6 mdr.) på et fiskeskib.

3. Skoleophold (11 uger): Her får du undervisning i fiskerilærer, bødning, navigation, motorpasning, brand og kabys.

4. Praktikophold (ca. 6 mdr.) på et fiskeskib

5. Skoleophold (10 uger): Her bliver du undervist i medicinkiste B, reparationssvejsning, hydraulik, arbejdssikkerhed, bødning, administration/økonomi, STCW-sikkerhedskursus og radiokursus LRC.

6. Praktikophold (ca. 6 mdr.)

I løbet af dine praktikperioder, vil du få praktisk erfaring med udsætning og indhaling af redskaber, vedligeholdelse, behandling af fangst på dæk, konservering i last, pakning til søs, vagttjeneste, elektronisk logbogsføring, maskinpasning og vedligeholdelse, kabystjeneste samt losning af fangst og klargøring til næste togt.

Efter endt uddannelse modtager du det Blå Bevis, og så kan du officielt kalde dig erhvervsfisker.

Undervisnings[-]faciliteter

Ud over veludstyrede undervisningslokaler råder Fiskeriskolen over et topmoderne motorlokale med en fuldskala Caterpillar-motor, en landbaseret skibsmodel til brand- og røgdykkerkurser samt det moderne undervisningsskib M/S Athene. M/S Athene er 24 m. lang, 7 m. bred, vejer ca. 180 GT og indeholder alle de nødvendige faciliteter til undervisning i fx motorpasning, navigation og diverse sikkerhedskurser. Med Fiskeriskolens faciliteter, er der således rig lejlighed for, at du kan få afprøvet de forskellige teorier, teknikker og metoder i praksis. Læs mere om M/S Athene her.

Undervisnings[-]form

På Fiskeriskolen møder du et team af undervisere, der brænder for deres fag og for at lære fra sig. Undervisningen skal være både spændende og udfordrende for dig, og derfor lægger vores undervisere også vægt på, at undervisningen hele tiden veksler mellem teori og praksis. Dét, du lærer her, skal du med det samme kunne bruge både under dine praktikophold og senere i dit job. Med topmoderne undervisningsfaciliteter både på land og til vands, kan vi levere virkelighedstro praksisundervisning fra allerøverste hylde.

Læreplads

Hvis du ikke allerede har en læreplads og en uddannelsesaftale, før du starter på Fiskeriskolen, så hjælper vi dig med at finde en læreplads. Til hver lærepladsperiode forsøger vi at finde forskellige typer af hyrer, så du får prøvet flere former for fiskeri og derigennem bliver klogere på, hvilken fremtid du ønsker i fiskeriet efter endt uddannelse.

KARRIERE[-]MULIGHEDER

Som erhvervsfisker kan du få job på fiskefartøjer med forskellige fokus. Det kan være, du drømmer om at fiske efter spisefisk og skaldyr i de danske farvande, hvor fangstrejserne kan være på en varighed fra en enkelt dag og helt op til en lille uges tid. Eller måske brænder du mere for industrifiskeri i fx Nordatlanten. Det kan også være, at det er en muslingekutter i Limfjorden, du ser dig selv på i fremtiden. Måske er drømmen ligefrem at blive selvstændig, så du kan være din egen chef.

Mulighederne er mange. Med det Blå Bevis i hus, vil du kunne søge arbejde inden for hele paletten fra travl- og garnfiskeri til muslingeskraber, og har du under dine skoleophold bestået duelighedsbeviser i sejlads for fiskere og motorpasning samt radiocertifikat og sygdomsbehandlerbevis, må du sejle som fører af fiskefartøjer på helt op til 15 meter.

Det kan selvfølgelig også være, at du ikke føler, at du er helt færdig med at uddanne dig endnu? Med det Blå Bevis kan du vælge at søge optagelse på skipperskole og uddanne dig til fiske- eller kystskipper i løbet af blot 6 mdr. Og tager du endnu et år, kan du blive sætteskipper. Det vil give dig mulighed for også at sejle større skibe.

Brobygning

Vi har mange spændende ting på paletten til vores brobygningselever:

  • Du får indblik i, hvordan det er at arbejde på en fiskekutter
  • Du får indblik i livet på vores skole og skal du bo på skolehjemmet får du også et indblik i hvordan det er at bo på skolehjemmet
  • Du får viden om, forskellige fiskemetoder
  • Du får viden om, motorlære
  • Du får viden om, reparationssvejsning
  • Du får viden om bødning
  • Du møder sandsynligvis elever, som er i gang med uddannelsen til erhvervsfisker

Hvor meget vi kan gå i dybden med de enkelte ting afhænger naturligvis af, hvor lang tid du er i brobygning hos os.

Mødetid

Du er i brobygning fra 8.45 – 13.20 alle dage undtaget fredag, hvor du får fri 12.40.

Forplejning

Vi har en fin kantine hvor man kan købe mad til frokost. Vi er en kontantfri skole, så betaling skal ske via MobilePay. Bemærk dog, at vi ofte tilbereder noget spiseligt i undervisningen!

Beklædning

Mød op i tøj der kan tåle at blive beskidt og godt fodtøj. Hvis der er brug for sikkerhedssko, har vi nogle du kan låne.

Studiemiljø

Som elev på Fiskeriskolen bliver du en del af et hyggeligt studiemiljø, hvor både elever og kursister fra hele landet har sin daglige gang. Det er vigtigt for os, at Fiskeriskolen er et godt og rart sted at være – og et godt og rart sted at lære. Vi tror nemlig på, at du lærer bedst og mest, når du trives og har det godt. Derfor lægger vi også stor vægt på, at vi alle møder hinanden med respekt og forståelse.

Hyggelige fællesaktiviteter er også en integreret del af studiemiljøet på Fiskeriskolen. Fællesaktiviteterne ligger typisk om aftenen og kan fx være fisketure, bankospil, dyst i diverse boldspil på vores udendørsbane eller fællestræning i fitnesscentret.

Skolens kantine er et af de særligt populære samlingspunkter. Det er nemlig her, der serveres morgenmad, formiddagskaffe og frokost samt aftensmad og aftenkaffe til de elever og kursister, der bor på skolehjemmet.

Fiskeriskolen Indgang
Kontakt

KonsulentEr

FÅ RÅD, VEJLEDNING OG HJÆLP AF KONSULENTEN

Har du under din uddannelse brug for hjælp, råd eller vejledning, kan du altid kontakte en af vores uddannelseskonsulent.

Måske har du brug for en snak om, hvordan det går på skolen eller med din læreplads. Du har måske brug for hjælp til din økonomi, lektier eller ordblindhed. Eller det kan være, at der er ting uden for skolen, som du har brug for en snak om. Uanset hvad du har brug for at vende, står vores uddannelseskonsulent klar til at hjælpe. 

Konsulent Sussi Jensen, mail: suj@eucnordvest.dk

 

Bliv fisker - se video

Thomas Raabjerg

Man skal have gåpåmod for at blive fisker. Men det er et spændende job, fordi det er aldrig det samme, man kommer ud og oplever.

Thomas, elev på Fiskeriskolen