Elever fra Teknisk Gymnasium Thisted vinder DM i Cybersikkerhed

6. okt. 2020

HTX Dmvindere02

Et elevhold fra HTX i Thisted indtog en flot 1. plads, da de i weekenden deltog i DM i Cybersikkerhed. Et DM der skulle have været afviklet i København, men som grundet Covid 19 i stedet blev afholdt i en virtuel udgave.

DM i Cybersikkerhed er en konkurrence for gymnasieelever, hvor alle landets gymnasier har mulighed for at stille med et hold. Fra Teknisk Gymnasium Thisted var det Alexander Madsen, Christian Morais, Jonas Sørsdal, Azad Seker og Magnus Hjaltelin Korsgaard, der skulle dyste mod elever fra 14 andre skoler fra hele landet.

- Eftersom vi kun kunne deltage med et enkelt hold, valgte vi, at det skulle være de elever, der har udvist størst interesse for IT og programmering, der skulle have chancen. Og dér var vi så heldige, at der var gode kandidater i både 1., 2. og 3.g., så vi stillede med et hold, hvor alle tre årgange var repræsenteret. De havde ikke prøvet at arbejde sammen før, men det var jo tydeligvis ingen hindring for et flot resultat, lyder det fra uddannelseschef Kent Kjær Urup Hansen fra Teknisk Gymnasium Thisted.

Hacking og løsningsorienteret kodning

Deltagerne fik stillet i alt fire forskellige opgaver, som de havde små 12 timer til at løse.

- Vi skulle igennem fem forskellige cases med forskellige præsentationer og opgaver. En af de første opgaver gik ud på, at vi skulle forsøge at hacke os ind på en hjemmeside og efterfølgende komme med løsningsforslag til, hvordan man gennem kodning ville kunne stoppe mulige hackere. Vi lavede også en præsentation omkring konsekvenserne ved at hacke et lyskryds, og hvad man her kunne gøre for at undgå hacking. Det var fedt at arbejde sammen med de andre om opgaverne. Vi har alle noget til fælles, og selvom vi ikke har prøvet at arbejde sammen før, supplerede vi hinanden godt i forhold til idéer og tankegange i opgaveløsningen. Der var bestemt ikke nogen af os, der havde forventet, at vi ville vinde det hele, men i løbet af dagen havde vi da en fornemmelse af, at det gik meget godt med både præsentationer og opgaveløsning, fortæller Jonas Sørsdal fra 2. g. på Teknisk Gymnasium Thisted.

I sidste ende var det, som bekendt, også eleverne fra Teknisk Gymnasium Thisted, som trak det længste strå og kunne placere sig øverst på sejrsskammelen. Det udløste – ud over æren – en præmie på en rejse til København, hvor eleverne skal på besøg hos Microsoft, samt et gavekort på 500 kr. til Elgiganten til hver af de fem elever.

Tovholderskole for projekt om Cybersikkerhed

Danmarksmesterskabet i Cybersikkerhed går fint i tråd med det faktum, at EUC Nordvest også er tovholderskole for et projekt om Cybersikkerhed, som Aalborg Universitet og bureauet Happy42 sammen har iværksat sammen med Teknisk Gymnasium Thisted.

- Projektet skal opkvalificere og styrke elevernes evne til at beskytte sig selv og deres arbejde i webbaserede workspaces, og det er noget, vores elever kommer til at arbejde meget med i løbet af de næste år – særligt i fagene informatik og programmering, men måske også i fag som idéhistorie og samfundsfag, da der også er mange etiske og moralske aspekter forbundet med Cybersikkerhed, fortæller Kent Kjær Urup Hansen.

Ud over EUC Nordvest deltager en række regionale partnerskoler i projektet, der løber frem til december 2021.

 

Af Lotte Heshe, 6. okt. 2020