Varighed

2 år og 4 mdr - 5 år og 11 mdr.

Opstart

12. august 2024

Økonomi

SU og elevløn

Adgangskrav

Bestået 9. eller 10. klasse med min. 02 i dansk og matematik.

Skolepraktik

Skolepraktik udbydes ikke

EUX

Vi tilbyder EUX på hele uddannelsen

UDDANNELSEN

På landbrugsuddannelsen finder du alle os, der elsker at arbejde med dyr, planter og store landbrugsmaskiner. Os som sætter en ære i at producere gode råvarer af høj kvalitet, så du kan få lækker, danskproduceret mad på tallerkenen. Os der trives med at følge årstidernes skiften på nærmeste hold, når vi pløjer, sår, høster og lukker dyrene på græs. Og os der på ingen måde lader os skræmme af hårdt fysisk arbejde og stor variation i arbejdsopgaverne.

På landbrugsuddannelsen får du en grundlæggende viden om husdyr og jorddyrkning. Du lærer at passe forskellige husdyr, at dyrke jorden med forskellige afgrøder og at håndtere de mange forskellige små og store maskiner, du skal bruge i dit daglige arbejde. Uanset om du drømmer om at blive landmand med speciale i husdyr eller planter, om du ser dig selv makke med maskiner på en maskinstation, eller om du brænder for at oprette selvstændig virksomhed inden for landbrugsbranchen, så vil du med landbrugsuddannelsen have et vanvittig godt udgangspunkt.

Se Podcasten 'Læremesters værktøjskasse'.

En podcast til arbejdsgivere om nutidens unge lærlinge. Den giver inspiration og konkrete værktøjer, der bidrager til det gode uddannelsesforløb.

Se Podcasten her

GF+

Er det flere år siden, at du sidst har siddet på skolebænken? Er du i tvivl om hvilken erhvervsuddannelse, der er det bedste match for dig? Og/eller har du behov for at få finpudset dine kompetencer, inden du kaster dig ud i en ny uddannelse? Så er GF+ et rigtig godt sted at starte.

GF+ er et introforløb af 10 ugers varighed, der giver dig et godt indblik i de mange muligheder inden for erhvervsuddannelserne. Her får du mulighed for at få afprøvet dine interesser og evner inden for en udvalgt fagretning, få genopfrisket velkendte skolefag som dansk og matematik samt blive introduceret til relevante erhvervsfag som for eksempel arbejdspladskultur, faglig kommunikation og lærepladssøgning. Alt sammen noget, der klæder dig rigtig godt på til en god start på din erhvervsuddannelse.

Du kan vælge mellem følgende fagretninger på GF+:

 • Teknologi, Byggeri og Transport
 • Nordic Food College (Morsø Landbrugsskole og Culinary)
 • Business

GF1

Grundforløb 1 (GF1) er et introducerende forløb af 20 ugers varighed. Her får du lov til at snuse til alle fagområder inden for fagretningen ’Fødevarer, Jordbrug og Oplevelser’. Så uanset om du drømmer om at blive landmand, ernæringsassistent, anlægsgartner, gourmetslagter, dyrepasser, bager og konditor, gartner, tjener eller gastronom, vil du blive introduceret til faget i løbet af GF1.

Vi arbejder tværfagligt med temaer som ’Mark og måltid’, ’Mejerigtig’ og ’Smag og oplevelser’, men du vil også få lov at fordybe dig ekstra meget inden for netop det fag, som du brænder allermest for. Én ting er sikkert: GF1 på Nordic Food College giver dig et unikt indblik i og oplevelser med hele værdikæden, fra de første afgrøder lægges i jorden, til den færdige ret serveres på tallerkenen. Du bliver, med andre ord, rigtig godt klædt på til at tage dit endelige valg af uddannelse.

Mange af vores elever bor på kostskolen, hvilket giver rig mulighed for, at man kan hygge sig sammen både i og uden for skoletid. Det gælder både i forhold til de daglige pligter på skolen, hvor eleverne bl.a. skal hjælpe med at fodre gårdens dyr og kreere aftensmaden i køkkenet, men det gælder i høj grad også, når programmet alene står på hyggeligt samvær med diverse fritidsaktiviteter, fester, bålhygge, et slag billard eller bordfodbold, og når der arrangeres ture ud af huset. Dét at vi alle bor, spiser og lærer sammen giver et ualmindelig stærkt sammenhold og et godt fællesskab.

Du kan tage GF1 på Nordic Food College, Nyk. Mors.

GF2

Grundforløb 2 (GF2) er et grundforløb af 20 ugers varighed, målrettet den uddannelse du har valgt. På landbrugsuddannelsen vil du få en grundlæggende oplæring i landbrugsfaget. Her bliver du undervist i områder som kvæg og svin, planter, praktisk arbejde i stalden, arbejdsmiljø, førstehjælp og markpraktik, ligesom du skal have almene grundfag som biologi og naturfag. Morsø Landbrugsskole råder over 55 ha. land, et bredt repræsenteret dyrehold, en stor og varieret egenproduktion af forskellige råvarer og en stor maskinpark, så vi har i dén grad gode forudsætninger for at give dig en bred og alsidig undervisning - i både teori og i praksis.

Du kan tage GF2 på Nordic Food College, Nyk. Mors.

Hovedforløb

Så er det NU, du for alvor kan få lov at boltre dig inden for netop dén del af landbrugsfaget, du brænder allermest for. Nu er det nemlig tid til at vælge speciale.

På Morsø Landbrugsskole kan du vælge mellem følgende specialer:

 • Jordbrugsmaskinfører
 • Planter
 • Husdyr

Hovedforløbet kommer til at veksle mellem oplæringsophold på din læreplads og skoleophold, så du virkelig kommer i dybden med dit fag i både teori og praksis. I løbet af skoleopholdene får du masser af faglige timer inden for dit specifikke specialeområde, både gennem almindelig klasseundervisning, ved praksisundervisning og i forbindelse med projektarbejde. Vi tager også på bedriftsbesøg, du får et sprøjtecertifikatkursus, og så skal vi – ikke mindst – på hele to studieture. Blandt andet skal vi en tur til udlandet, hvor vi skal opleve, hvordan man driver forskellige former for landbrug i det land, vi rejser til. Hovedforløbet afsluttes med en svendeprøve, hvorefter du er færdigudlært og klar til at erobre landbrugsbranchen.

Du kan tage hovedforløbet på Nordic Food College, Nyk. Mors.

Uddannelsens opbygning

En erhvervsuddannelse består af to grundforløb og ét eller flere hovedforløb. Grundforløbene foregår primært på erhvervsskolen, mens hovedforløbene veksler mellem oplæringsophold på din læreplads og skoleophold. Størstedelen af dit hovedforløb tilbringer du dog på lærepladsen.

Hvor lang tid din uddannelse samlet set tager afhænger af dit valg af uddannelse, trin og speciale, samt om du starter din uddannelse på GF1 eller GF2.

EUX

Vil du gerne sparke døren ind til endnu flere fremtidsmuligheder, kan du vælge at tage din erhvervsuddannelse som EUX. Med en EUX kombinerer du din erhvervsuddannelse med en række fag på gymnasialt niveau, svarende til en HF. Det giver dig en erhvervsfaglig studentereksamen, og med dén i hus, har du virkelig stærke kort på hånden. Du vil nemlig både kunne starte direkte i job som faglært inden for din branche, og du vil kunne søge ind på en akademiuddannelse eller videregående uddannelse. Valget er dit!

Som udgangspunkt bliver din uddannelse forlænget med min. et halvt år, hvis du tager den som EUX.

Fakta-flyer til print

Flyer om uddannelsen til landmand - kan downloades og printes som A4.

Landmand flyer

Læreplads

Jordbrugsområdet er ét af de områder, hvor der er masser af lærepladser. Faktisk har vi gennem de seneste 3-4 år ligefrem haft landbrugsvirksomheder på venteliste til vores elever - og det er ikke en tendens, der ser ud til at ændre sig foreløbig.

Har du brug for hjælp til at finde en god læreplads, står vi naturligvis til rådighed. Vi kan både være behjælpelige med en liste over steder, som vi ved mangler en elev, ligesom vi gerne deler ud af tips og gode idéer til din ansøgning, gode råd i forbindelse med ansættelsessamtaler osv.
Vi er knivskarpe på, hvad der skal til for at få lærepladsen i hus, og vi er – sagt i al beskedenhed – supergode til at lande uddannelsesaftaler med det lokale erhvervsliv.

Så læg vejen forbi vores kontor, giv os et kald eller send os en mail – så skal vi nok smøge ærmerne op og hjælpe dig godt på vej.

Linda Harbøl, sekretær, tlf. nr.: 3010 6531 
E-mail: leh@eucnordvest.dk / Send sikker mail til: eucsikkermail@eucnordvest.dk

Jonas Lundgren Bach Korsgaard, Forstander og uddannelseschef 
Tlf. nr.: 3010 6530 / E-mail: jk@eucnordvest.dk

For information om elevforhold og lønninger

Klik hér

Brobygning 8. - 9. - 10. klasse

Som brobygningselev på Morsø Landbrugsskole får du en spændende og lærerig introduktion til jordbrugsuddannelserne. Drømmer du om at blive landmand, dyrepasser, anlægsgartner eller gartner, er du således kommet til helt rette sted.

Vi tilbyder både brobygningsforløb af en enkelt dags varighed og mere intensive forløb af flere dages varighed. Fælles for alle forløb er, at du vil få en god introduktion til landbrugsskolen og de uddannelser, vi udbyder.  

Vi har mange spændende ting på paletten til vores brobygningselever, fx:  

 • Fodring af dyr på skolelandbruget 
 • Indblik i arbejdet med husdyr (kvæg og svin) 
 • Læring om planter og jordbund 
 • Stifte bekendtskab med grøntsagsproduktion 
 • Køre traktor 
 • Lave værkstedsarbejde 
 • Lægge fliser 
 • Gårdbesøg (kun for brobygning af min. 5 dages varighed) 

Hvor mange forskellige områder, du kommer til at opleve - og hvor meget vi kan gå i dybden med de enkelte ting - afhænger naturligvis af, hvor lang tid du er i brobygning hos os. 

Husk 

Du skal huske at medbringe praktisk tøj og fodtøj, der kan tåle at blive beskidt. Vi kommer til at opholde os en del udendørs, så medbring tøj, der passer til vejret. Husk også skiftesko til indendørs brug. 

Mødetid 

Du er i brobygning fra 8.45 – 13.20 alle dage, undtaget fredag hvor du får fri 12.40. 

Forplejning 

Vi byder på formiddagskaffe den første dag, men herudover skal du selv medbringe en madpakke eller købe mad i spisesalen. Bemærk at vi er en kontantfri skole, så betaling skal ske via MobilePay. 

Kostskolen

Kunne du tænke dig at bo dør om dør med dine kammerater, mens du tager din uddannelse på Nordic Food College? Trænger du måske til at komme lidt hjemmefra og prøve at stå på egne ben? Eller synes du bare, at du har ALT for lang transporttid mellem skole og hjem? Så er et værelse på kostskolen formentlig den perfekte løsning for dig.

På kostskolen kommer du til at bo på et 2-mands værelse med eget bad og toilet, og herudover får du:

 • Fuld kost og logi
 • Internetadgang
 • Hjælp til lektierne, hvis du har behov for det
 • Socialt samvær og fællesskab
 • Adgang til vores idrætshal, motionsrum, beachvolleybane, bordtennis, bordfodbold og poolbord
 • Adgang til værkstedet, hvor du kan makke med din cykel, knallert eller bil m.m.
 • Mulighed for at opstalde din hest og benytte vores ridebane
 • Mulighed for at deltage i masser af aktiviteter som skydning, kajak og mountainbike m.m.
 • Skøn natur lige uden for døren – og kun 2 km. til nærmeste strand

Når du bor på kostskolen skal du tage del i de daglige gøremål, som fx at fodre gårdens dyr, hjælpe til med at dyrke og høste afgrøderne og anrette måltider. Men bare rolig…der er stadig masser af tid til hygge og spas.

Priser og betingelser

Læs mere om priser og betingelser

 

 

Studie- og ordensregler

Du bedes sætte dig ind i skolens studie- og ordensregler inden du starter dit skoleophold på EUC Nordvest. Åben nedenstående link og læs om reglerne:

Studie- og ordensregler for erhvervsuddannelserne.

Hør Malte fortælle om landmandsuddannelsen

Studiemiljø

Som elev på Nordic Food College bliver du en del af et fedt studiemiljø, hvor du er omgivet af masser af andre unge fra skolens forskellige uddannelser. Her hygger eleverne fra Morsø Landbrugsskole og Culinary sig på tværs af uddannelser, klasser og årgange.

Mange af vores elever bor på kostskolen, hvilket giver rig mulighed for, at man kan hygge sig sammen både i og uden for skoletid. Det gælder både i forhold til de daglige pligter på skolen, hvor I bl.a. skal hjælpe med at fodre gårdens dyr og kreere aftensmaden i køkkenet, men det gælder i høj grad også, når programmet alene står på hyggeligt samvær med diverse fritidsaktiviteter, fester, bålhygge, et slag billard eller bordfodbold, og når der arrangeres ture ud af huset. Dét at vi alle bor, spiser og lærer sammen giver et ualmindelig stærkt sammenhold og et godt fællesskab.

På studieture har du i dén grad udsigt til at få én på opleveren, når vi kombinerer faglig og personlig udvikling med gode, mindeværdige oplevelser. Vi kommer ud af klasselokalerne og oplever, hvad der sker ude i virkeligheden, og vi oplever hinanden på en ny måde i nye sammenhænge. Noget der i dén grad er med til at skabe sammenhold og styrke kammeratskabet. Studieturene spænder over hele paletten fra dagsbesøg i spændende virksomheder, over et 3-dages ophold i København og til en uges studierejse til udlandet.

Landmand02

Karrieremuligheder

Der er stor efterspørgsel på faglærte landmand, så dine jobudsigter vil helt sikkert være gode, når svendebrevet er i hus. Du kan fx tage job på større landbrug, hvor du kommer til at arbejde inden for et specifikt driftsafsnit, eller du kan blive ansat på et mindre landbrug, hvor der måske er behov for, at du deltager i mere eller mindre alle driftsopgaver. Har du planter som dit speciale, har du gode muligheder for at blive ansat som markmand på ejendomme med meget jord, mens det måske er på en maskinstation eller i en entreprenørvirksomhed, du skal slå dine folder, hvis du har uddannet dig til jordbrugsmaskinfører. Det kan også være, at du ligefrem vælger at blive selvstændig, så du kan blive din egen chef. Mulighederne er mange.Og de bliver kun større, hvis du vælger at videreuddanne dig. Med en landbrugsuddannelse i bagagen kan du søge ind på flere erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelse. Du kan fx uddanne dig til produktionsleder, agrarøkonom eller jordbrugsteknolog.

Andreas , Landmand

Jeg synes, det er fedt at kunne sige, at man er med til at lave det mad, vi køber fra kølediskene i butikkerne, og vide at det er kød af god kvalitet og fra grise, der er opdrættet under ordentlige forhold.

Andreas Søltoft Nielsen, landbrugselev

 

Uddannelsesforløb

Det er mindre end 2 år siden, jeg gennemførte 9. eller 10. klasse

Grundforløb (40 uger)

 

Praktik 
Skole 

 

Praktik

 

Skole
Praktik 
Skole 
Grundforløb
Skole
Praktik

Hvis det er mere end 2 år siden, du har gennemført 9. eller 10. klasse, eller er du fyldt 25 år, kan du kontakte skolens vejledere i Stifinder Vejledning. Vejlederne kan give dig mere information om, hvordan dit forløb vil se ud.