Varighed

2 år

Opstart

Opstart 10 gange årligt.
Spørg på skolen.

Økonomi

Elevløn

Adgangskrav

Have mindst 9 års skolegang, ellers kontakt skolen.
Gyldig sundhedsbog uden begrænsning (udstedes kun ved en søfartslæge)
Bestået søsikkerhedskursus (3 ugers varighed)

Skoleoplæring

-

UDDANNELSEN

På erhvervsfiskeruddannelsen finder du alle os, der er vilde med livet til havs. Os som elsker friheden, spændingen, uforudsigeligheden og ’jagten’. Os der nyder solrige sommerdage med blikstille vand, men som bestemt også får et kick ud af en god, frisk vind og mere rørte vande. Os som sætter en dyd i at være leveringsdygtige i friskfangede fisk til de danske middagsborde.

Vi er typerne, der tænder på en uddannelse, der kombinerer stolte traditioner med højteknologi, digitalisering og bæredygtig udvikling. Og vi er typerne der går målrettet efter at skabe os det bedste afsæt til en fremtid med havet som arbejdsplads.

Vores fælles passion er havet, men fremtidsdrømmene varierer. Nogle drømmer om en hverdag med fangstrejser i de nordiske farvande, andre drømmer om at blive skipper i handelsflåden, styrmand på en færge eller lignende. For nogle er uddannelsen til erhvervsfisker det endelige mål, for andre er ambitionen at læse videre og udnytte de mange øvrige spændende uddannelses- og jobmuligheder inden for det maritime område.

Én ting er vi dog alle enige om:
Fremtiden er BLÅ – og dén fremtid, vil vi være en del af!

På Erhvervsfiskeruddannelsen bliver du klædt på til at klare alle de udfordringer, du møder i det moderne fiskeri. Du vil få indgående kendskab til sikkerhed til søs og blive oplært i de forskellige arbejdsfunktioner på et fiskefartøj.

Arbejdet som erhvervsfisker kræver, at du har en god fysik, at du har det fint med at skulle arbejde på forskellige tider af døgnet, og at du kan trives med at skulle bo og arbejde tæt sammen med andre i både kortere og længere perioder, mens I er på vandet. Og så skal du selvfølgelig også gerne kunne se værdien i et arbejdsliv med masser af frihed, afveksling, skøn natur, stærke fællesskaber og muligheden for at tjene gode penge.

Ansøg om optagelse

For at tilmelde dig erhvervsfiskeruddannelsen, skal du udfylde en digital tilmeldingsblanket. Er du under 18 år, er det en forælder eller værge, som skal starte og udfylde blanketten for dig.

Log ind med MitID. Klik på 'Ny blanket', og under 'Elever, kursister og virksomheder' skal du vælge den blanket, som hedder 'Ansøgning om optagelse på erhvervsfiskeruddannelsen'. Ved tilmelding bliver du bedt om at udfylde dine kontooplysninger, da du som elev på erhvervsfiskeruddannelsen får elevløn. Du skal ligeledes vedlægge en kopi af et gyldigt sundhedsbevis for søfarende og fiskere.

Når du søger ind på erhvervsfiskeruddannelsen, bliver du kontaktet af en af vores konsulenter, som vil afholde en samtale med dig. Målet er at lære dig at kende og sammen finde ud af, om erhvervsfiskeruddannelsen er noget for dig

NB: Vær opmærksom på, at du, for at blive optaget på uddannelsen til erhvervsfisker, skal have gennemført og bestået et kursus i søsikkerhed. Du kan dog blive optaget uden søsikkerhedskursus, hvis du er uddannet skibsassistent, da denne uddannelse giver merit.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på telefon 96 91 92 30.

Digital tilmeldingsblanket

Uddannelsens opbygning

Uddannelsen til erhvervsfisker tager 2 år. Det er en meget praktiskorienteret uddannelse, hvor du veksler mellem skole og praktikophold. Under uddannelsen skal du på i alt tre skoleophold på North Sea College samt tre praktikforløb på fiskeskibe:

1. Skoleophold (3 uger): Her bliver du introduceret til fiskerierhvervet og deltager i en fangstrejse med et fiskeskib.

2. Praktikophold (ca. 6 mdr.) på et fiskeskib.

3. Skoleophold (11 uger): Her får du undervisning i fiskerilærer, bødning, navigation, motorpasning, brand og kabys.

4. Praktikophold (ca. 6 mdr.) på et fiskeskib

5. Skoleophold (10 uger): Her bliver du undervist i medicinkiste B, reparationssvejsning, hydraulik, arbejdssikkerhed, bødning, administration/økonomi, STCW-sikkerhedskursus og radiokursus LRC.

6. Praktikophold (ca. 6 mdr.)

I løbet af dine praktikperioder, vil du få praktisk erfaring med udsætning og indhaling af redskaber, vedligeholdelse, behandling af fangst på dæk, konservering i last, pakning til søs, vagttjeneste, elektronisk logbogsføring, maskinpasning og vedligeholdelse, kabystjeneste samt losning af fangst og klargøring til næste togt.

Efter endt uddannelse modtager du det Blå Bevis, og så kan du officielt kalde dig erhvervsfisker.

Undervisnings[-]faciliteter

Ud over veludstyrede undervisningslokaler råder North Sea College over et topmoderne motorlokale med en fuldskala Caterpillar-motor, en landbaseret skibsmodel til brand- og røgdykkerkurser samt det moderne undervisningsskib M/S Athene. M/S Athene er 24 m. lang, 7 m. bred, vejer ca. 180 GT og indeholder alle de nødvendige faciliteter til undervisning i fx motorpasning, navigation og diverse sikkerhedskurser. Med North Sea Colleges faciliteter, er der således rig lejlighed for, at du kan få afprøvet de forskellige teorier, teknikker og metoder i praksis. Læs mere om M/S Athene her.

Undervisnings[-]form

På North Sea College møder du et team af undervisere, der brænder for deres fag og for at lære fra sig. Undervisningen skal være både spændende og udfordrende for dig, og derfor lægger vores undervisere også vægt på, at undervisningen hele tiden veksler mellem teori og praksis. Dét, du lærer her, skal du med det samme kunne bruge både under dine praktikophold og senere i dit job. Med topmoderne undervisningsfaciliteter både på land og til vands, kan vi levere virkelighedstro praksisundervisning fra allerøverste hylde.

Læreplads

Hvis du ikke allerede har en læreplads og en uddannelsesaftale, før du starter på North Sea College, så hjælper vi dig med at finde en læreplads. Til hver lærepladsperiode forsøger vi at finde forskellige typer af hyrer, så du får prøvet flere former for fiskeri og derigennem bliver klogere på, hvilken fremtid du ønsker i fiskeriet efter endt uddannelse.

KARRIERE[-]MULIGHEDER

Som erhvervsfisker kan du få job på fiskefartøjer med forskellige fokus. Det kan være, du drømmer om at fiske efter spisefisk og skaldyr i de danske farvande, hvor fangstrejserne kan være på en varighed fra en enkelt dag og helt op til en lille uges tid. Eller måske brænder du mere for industrifiskeri i fx Nordatlanten. Det kan også være, at det er en muslingekutter i Limfjorden, du ser dig selv på i fremtiden. Måske er drømmen ligefrem at blive selvstændig, så du kan være din egen chef.

Mulighederne er mange. Med det Blå Bevis i hus, vil du kunne søge arbejde inden for hele paletten fra travl- og garnfiskeri til muslingeskraber, og har du under dine skoleophold bestået duelighedsbeviser i sejlads for fiskere og motorpasning samt radiocertifikat og sygdomsbehandlerbevis, må du sejle som fører af fiskefartøjer på helt op til 15 meter.

Det kan selvfølgelig også være, at du ikke føler, at du er helt færdig med at uddanne dig endnu? Med det Blå Bevis kan du vælge at søge optagelse på skipperskole og uddanne dig til fiske- eller kystskipper i løbet af blot 6 mdr. Og tager du endnu et år, kan du blive sætteskipper. Det vil give dig mulighed for også at sejle større skibe.

Brobygning

Vi har mange spændende ting på paletten til vores brobygningselever:

  • Du får indblik i, hvordan det er at arbejde på en fiskekutter
  • Du får indblik i livet på vores skole og skal du bo på skolehjemmet får du også et indblik i hvordan det er at bo på skolehjemmet
  • Du får viden om, forskellige fiskemetoder
  • Du får viden om, motorlære
  • Du får viden om, reparationssvejsning
  • Du får viden om bødning
  • Du møder sandsynligvis elever, som er i gang med uddannelsen til erhvervsfisker

Hvor meget vi kan gå i dybden med de enkelte ting afhænger naturligvis af, hvor lang tid du er i brobygning hos os.

Mødetid

Du er i brobygning fra 8.45 – 13.20 alle dage undtaget fredag, hvor du får fri 12.40.

Forplejning

Vi har en fin kantine hvor man kan købe mad til frokost. Vi er en kontantfri skole, så betaling skal ske via MobilePay. Bemærk dog, at vi ofte tilbereder noget spiseligt i undervisningen!

Beklædning

Mød op i tøj der kan tåle at blive beskidt og godt fodtøj. Hvis der er brug for sikkerhedssko, har vi nogle du kan låne.

Studiemiljø

Som elev på North Sea College bliver du en del af et hyggeligt studiemiljø, hvor både elever og kursister fra hele landet har sin daglige gang. Det er vigtigt for os, at North Sea College er et godt og rart sted at være – og et godt og rart sted at lære. Vi tror nemlig på, at du lærer bedst og mest, når du trives og har det godt. Derfor lægger vi også stor vægt på, at vi alle møder hinanden med respekt og forståelse.

Hyggelige fællesaktiviteter er en integreret del af studiemiljøet på North Sea College. Fællesaktiviteterne ligger typisk om aftenen og kan fx være fisketure, bankospil, dyst i diverse boldspil på vores udendørsbane eller fællestræning i fitnesscentret.

Skolens kantine er et af de særligt populære samlingspunkter. Det er nemlig her, der serveres morgenmad, formiddagskaffe og frokost samt aftensmad og aftenkaffe til de elever og kursister, der bor på skolehjemmet.

NSC Udeareal Facade Kopier
Kontakt

KonsulentEr

FÅ RÅD, VEJLEDNING OG HJÆLP AF vores KONSULENTER

Har du under din uddannelse brug for hjælp, råd eller vejledning, kan du altid kontakte en af vores uddannelseskonsulenter.

Måske har du brug for en snak om, hvordan det går på skolen eller med din læreplads. Du har måske brug for hjælp til din økonomi, lektier eller ordblindhed. Eller det kan være, at der er ting uden for skolen, som du har brug for en snak om. Uanset hvad du har brug for at vende, står vores uddannelseskonsulenter klar til at hjælpe. 

Se film om livet som erhvervsfisker

Thomas Raabjerg

Man skal have gåpåmod for at blive fisker. Men det er et spændende job, fordi det er aldrig det samme, man kommer ud og oplever.

Thomas, tidligere elev

SE VORES NYE KAMPAGNESITE HÉR

På vores nye kampagnesite, blivfisker.nu, har vi samlet alt, hvad der er værd at vide om erhvervsfiskeruddannelsen – og vi har krydret det hele med fede videoer og stemningsbilleder.

Klik på linket herunder og bliv klogere på, hvad en fremtid til havs kan byde på.

BLIVFISKER.NU

SE VORES NYE KAMPAGNESITE HÉR