Varighed

3 - 6 år

Opstart

12. august 2024

Økonomi

SU og elevløn

Adgangskrav

Bestået 9. eller 10. klasse med min. 02 i dansk og matematik.

Skoleoplæring

Mulighed for skoleoplæring via samarbejdsskole

EUX

Vi tilbyder EUX på GF1 og GF2

UDDANNELSEN

I Data og Kommunikation finder du alle os, der synes, at topmoderne teknologi og elektronik er mega spændende. Os der kan udskifte et defekt bundkort i søvne, os som kan sikre, at din computer er up-to-date og kan yde på topniveau, og os der kommer dig til undsætning, når printer og kopimaskine nægter at samarbejde.

Som datatekniker arbejder man med hele spektret fra udvikling, opbygning, reparation og vedligeholdelse af IT-systemer. På Data og Kommunikation-uddannelsen får du en grundlæggende viden om IT-systemer og den teknik, der ligger bag. Du kommer til at lære fejlfinding, reparation og installation af forskellige systemer og produkter, og du lærer at supportere brugere og rådgive virksomheder om de forskellige løsninger og muligheder.

Udviklingen inden for IT sker i et helt forrygende tempo, og det er derfor vigtigt, at du brænder for faget og har viljen og evnerne til hele tiden at holde dig opdateret på nye teknologier og teknikker – ellers bliver du hurtigt overhalet indenom.

GF+

Er det flere år siden, at du sidst har siddet på skolebænken? Er du i tvivl om hvilken erhvervsuddannelse, der er det bedste match for dig? Og/eller har du behov for at få finpudset dine kompetencer, inden du kaster dig ud i en ny uddannelse? Så er GF+ et rigtig godt sted at starte.

GF+ er et introforløb af 10 ugers varighed, der giver dig et godt indblik i de mange muligheder inden for erhvervsuddannelserne. Her får du mulighed for at få afprøvet dine interesser og evner inden for en udvalgt fagretning, få genopfrisket velkendte skolefag som dansk og matematik samt blive introduceret til relevante erhvervsfag som for eksempel arbejdspladskultur,  faglig kommunikation og praktikpladssøgning. Alt sammen noget, der klæder dig rigtig godt på til en god start på din erhvervsuddannelse.

Du kan vælge mellem følgende fagretninger på GF+:

 • Teknologi, Byggeri og Transport
 • Nordic Food College (Morsø Landbrugsskole og Culinary)
 • Business

Der er ingen afsluttende eksamen, men alle fagretninger afsluttes med en personlig samtale og vejledning, der skal sikre, at du kommer videre på det Grundforløb 2, der er relevant for dig.

GF1

Grundforløb 1 (GF1) er et introducerende forløb af 20 ugers varighed. Her får du lov til at snuse til flere fagområder inden for fagretningen ’Strøm og IT’, så du er bedst muligt rustet til at foretage dit endelige uddannelsesvalg. Du bliver introduceret til uddannelserne elektriker, fagtekniker, it-supporter samt datatekniker, og du kommer til at lære om uddannelserne i både teori og praksis. Dermed bliver du klædt godt på til at kunne vurdere, hvilken sti inden for Strøm og IT, der er den rette for netop dig.

Du kan tage GF1 i Thisted.

GF2

Grundforløb 2 (GF2) er et grundforløb af 20 ugers varighed målrettet den uddannelse, du har valgt. På GF2 på Data og Kommunikationsuddannelsen får du den grundlæggende oplæring inden for datateknikerfaget, så du bliver godt klædt på til at skulle starte i lære på hovedforløbet. Undervisningen veksler mellem teori og praksis, og du vil blandt andet skulle lære om fejlfinding og reparation af netværk, forskellige softwareløsninger, IP-adresser, VPN og WAN-netværk, installationer og sikkerhedsregler med mere. Herudover får du undervisning i fagene dansk, matematik og engelsk.

Du kan tage GF2 i Thisted.

Hovedforløb

Så er det nu, det bliver alvor. Det er nemlig tid til at vælge speciale, så du kan fordybe dig inden for den del af faget, du brænder allermest for. Du kan vælge mellem følgende specialer:

 • IT-supporter
 • Datatekniker infrastruktur
 • Datatekniker programmering

EUC Nordvest udbyder ikke hovedforløb på Data og Kommunikationsuddannelsen, så du skal færdiggøre den sidste del af din uddannelse på en anden skole. Hvis du vil vide mere om, hvad specialerne indeholder, skal du derfor søge information om det på den skole, du ønsker at færdiggøre din uddannelse på. Vi kan dog godt afsløre så meget, som at uanset hvilken skole du vælger, så vil dit hovedforløb komme til at veksle  mellem oplæringsophold på din læreplads og skoleophold, så du kommer i dybden med dit fag i både teori og praksis.

Uddannelsens opbygning

En erhvervsuddannelse består af to grundforløb og ét eller flere hovedforløb. Grundforløbene foregår primært på erhvervsskolen, mens hovedforløbene veksler mellem virksomhedspraktik og skoleophold. Størstedelen af dit hovedforløb tilbringer du dog i virksomhedspraktik.

Hvor lang tid din uddannelse samlet set tager afhænger af dit valg af uddannelse, trin og speciale, samt om du starter din uddannelse på GF1 eller GF2.

EUX

Vil du gerne sparke døren ind til endnu flere fremtidsmuligheder, kan du vælge at tage din erhvervsuddannelse som EUX. Med en EUX kombinerer du din erhvervsuddannelse med en række fag på gymnasialt niveau, svarende til en HF. Det giver dig en erhvervsfaglig studentereksamen, og med dén i hus, har du virkelig stærke kort på hånden. Du vil nemlig både kunne starte direkte i job som faglært inden for din branche, og du vil kunne søge ind på en akademiuddannelse eller videregående uddannelse. Valget er dit!

Som udgangspunkt bliver din uddannelse forlænget med min. et halvt år, hvis du tager den som EUX.

Fakta-flyer til print

Flyer om uddannelsen til data- og kommunikationsuddannelsen - kan downloades og printes som A4.

Data- og kommunikationsuddannelsen flyer

Læreplads

Har du behov for hjælp til lærepladssøgningen, er det vores vejlederteam, ’Stifinderen’, du skal have fat i. Dem møder du allerede på GF1 og GF2, når du skal på kursus i lærepladssøgning. De er knivskarpe på, hvad der skal til for at få lærepladsen i hus, og de deler gerne ud af tips og idéer til dine ansøgninger, gode råd til ansættelsessamtaler og så videre. Samtidig er de supergode til at lande uddannelsesaftaler med det lokale erhvervsliv, og derfor er det også kun ganske få af vores elever, der ikke har en læreplads på hånden ved overgangen til hovedforløbet. Skulle du være så uheldig, at du ikke har fundet en læreplads ved hovedforløbets start, er der dog ingen grund til panik. Så kan du nemlig starte i skoleoplæring, indtil vi finder den helt rigtige oplæringsvirksomhed til dig.

Du kan kontakte Stifinder-teamet her.

Skoleoplæring

Skoleoplæring er for dig, der ved afslutningen af dit grundforløb endnu ikke har fundet en læreplads. Her har skolen mulighed for at tilbyde egnede elever optagelse i skoleoplæring efter ansøgning.

Skoleoplæring er en kombination af undervisning på skolen og virksomhedsforlagt oplæring, hvor du, under tilsyn fra skolen, bliver oplært i en virksomhed. Målet er naturligvis at få dig videre i en ordinær uddannelsesaftale, og derfor skal du også være lærepladssøgende under skoleoplæringen. Som udgangspunkt vil du skulle starte i skoleoplæring én måned efter, at du har  afsluttet dit grundforløb.

EUC Nordvest udbyder skoleoplæring på følgende uddannelser:

 • Klejnsmed
 • Industritekniker
 • Personvognsmekaniker
 • Tømrer
 • Murer
 • Ernæringsassistent
 • Kontoruddannelsen m. specialet ’Administration’

Er det en af de øvrige erhvervsuddannelser, du har valgt, henviser vi dig til en af vores samarbejdsskoler, så du kan starte i skoleoplæring dér. De fleste Grundforløb 2 giver adgang til skoleoplæring på en erhvervsskole.

For yderligere information er du velkommen til at kontakte Torben Ladefoged, leder af  skoleoplæringscenter, på telefon 30 10 65 72 eller via mail tla@eucnordvest.dk. Du kan også finde information om skoleoplæring på Undervisningsministeriets hjemmeside: www.uvm.dk  samt på Uddannelsesguiden: www.ug.dk.

Brobygning 8. - 9. - 10. klasse

Når du er i brobygning hos Strøm og IT, får du en forsmag på, hvad man laver på elektrikeruddannelsen og på uddannelserne inden for Data og Kommunikation. Vi giver dig et indblik i, hvordan uddannelserne er opbygget, hvordan en skoledag i Strøm og IT kan se ud, samt fortæller lidt om hvad du kan forvente dig, når du i løbet af uddannelsen skal i lære i en oplæringsvirksomhed. Du får selvfølgelig også lov til at prøve kræfter med fagene i praksis, så i løbet af brobygningen vil du komme til at arbejde med en praksisopgave. I brobygningsforløbet i 8. klasse har vi typisk kun en enkelt dag til rådighed, så her er der tale om en relativ simpel opgave inden for el-arbejde og PC-hardware. I 9. og 10. klasse har vi flere dage til rådighed, så her bliver du måske udfordret med el-installationsarbejde, programmering og PC-hardware. Opgaverne skal give dig et indtryk af, hvordan vi arbejder med fagene i praksis, så det bliver nemmere for dig at pejle dig ind på, hvilken uddannelsesretning, der er den rette for netop dig.

Skolehjemmet

Du kan søge om en plads på skolehjemmet, hvis du er elev på:

 • En merkantil erhvervsuddannelse, en teknisk erhvervsuddannelser eller Social- og Sundhedsskolen (EUD og EUX)
 • En gymnasial uddannelse  (HHX, HTX og STX)
 • Campus10  eller FGU
 • VUC

Læs mere om skolehjemmet

Lokale undervisnings[-]planer

Studie- og ordensregler

Du bedes sætte dig ind i skolens studie- og ordensregler inden du starter dit skoleophold på EUC Nordvest. Åben nedenstående link og læs om reglerne:

Studie- og ordensregler for erhvervsuddannelserne.

Hør Peter fortælle om Data og kommunikationsuddannelsen

Studiemiljø

Som elev på EUC Nordvests erhvervsuddannelser bliver du en del af et attraktivt studiemiljø. Skolen ligger centralt placeret midt i Thisteds uddannelsescampus, hvor eleverne fra både de tekniske og merkantile erhvervsuddannelser, HHX, HTX, STX, HF og SOSU har sin daglige gang.

De mange hyggekroge og store fællesarealer giver god mulighed for, at du kan mødes med de øvrige elever på tværs af klasser, årgange og uddannelser – både til hygge i løbet af skoledagen, når der er fælles faglige og sociale arrangementer, samt når der er fredagscafé eller fest på programmet.

På flere af vores uddannelser har vi åbne værksteder, hvor du har mulighed for at arbejde med egne projekter uden for skoletid, og har du brug for hjælp til lektier og afleveringer, kan du deltage i vores lektiecafé, hvor underviserne står klar til at hjælpe med både stort og småt.

Datakommunikation02

Karrieremuligheder

Med Data og Kommunikationsuddannelsen i hus, kan du blive ansat som IT-supporter, IT-konsulent eller softwareudvikler i både private og offentlige virksomheder. Du kan selvfølgelig også vælge at blive ”herre i eget hus” og etablere dig som selvstændig.Det kan også være, at du slet ikke føler, at du er færdig med at lære og uddanne dig, men i stedet vil bruge din uddannelse som springbræt til en videregående uddannelse. Så kan du fx søge optagelse på uddannelsen til automationsteknolog, IT-teknolog, multimediedesigner eller måske datamatiker. Mulighederne er mange.

Uddannelsesforløb

Det er mindre end 2 år siden, jeg gennemførte 9. eller 10. klasse

Grundforløb 1 og 2 (40 uger)

 

Praktik 

 

Skole 

 

Praktik
Skole

 

Praktik

 

Skole

 

Praktik

 

Skole 

 

Praktik

 

Skole 

 

Praktik

 

Skole 

 

Grundforløb
Skole
Praktik

Hvis det er mere end 2 år siden, du har gennemført 9. eller 10. klasse, eller er du fyldt 25 år, kan du kontakte skolens vejledere i Stifinder Vejledning. Vejlederne kan give dig mere information om, hvordan dit forløb vil se ud.