Varighed

3,5 - 5 år

Opstart

12. august 2024

Økonomi

SU og elevløn

Adgangskrav

Bestået 9. eller 10. klasse med min. 02 i dansk og matematik.

Skoleoplæring

Skoleoplæring udbydes ikke

EUX

-

UDDANNELSEN

På uddannelsen til vejgodschauffør finder du os, der elsker store biler og friheden i at køre derudaf. Os der synes, det er fedt at se nye steder, og som får et kick ud af at vinde kampen mod uret, når godset skal leveres til tiden. Os der kan læsse, fragte, køre og aflæsse til kundens fulde tilfredshed. Os som rent faktisk går op i det og synes, at det er ret spændende at sikre, at vores last kommer sikkert frem på rette tid og sted.

Arbejdet som vejgodschauffør er alsidigt og kan bestå i alt lige fra at transportere friskfangede fisk til Sydeuropa og købmandsvarer til butikkerne i Thy til grus og sten til byggepladser i hele landet.

På uddannelsen til vejgodschauffør får du grundlæggende viden om ruteplanlægning, arbejdsmiljø, typiske arbejdsfunktioner og arbejdsredskaber, geografi og færdselslære, kundeservice og logistik. Du lærer at køre med gaffeltruck og at lastsikre og surre forskellige emner sikkert og lovligt. Derudover får du kendskab til anhugning på øvelsespladsen, og du får lov at køre og bakke med lastbil ved gårdøvelser og i det sikre simulatormiljø.

GF+

Er det flere år siden, at du sidst har siddet på skolebænken? Er du i tvivl om hvilken erhvervsuddannelse, der er det bedste match for dig? Og/eller har du behov for at få finpudset dine kompetencer, inden du kaster dig ud i en ny uddannelse? Så er GF+ et rigtig godt sted at starte.

GF+ er et introforløb af 10 ugers varighed, der giver dig et godt indblik i de mange muligheder inden for erhvervsuddannelserne. Her får du mulighed for at få afprøvet dine interesser og evner inden for en udvalgt fagretning, få genopfrisket velkendte skolefag som dansk og matematik samt blive introduceret til relevante erhvervsfag som for eksempel arbejdspladskultur,  faglig kommunikation og lærepladssøgning. Alt sammen noget, der klæder dig rigtig godt på til en god start på din erhvervsuddannelse.

Du kan vælge mellem følgende fagretninger på GF+:

 • Teknologi, Byggeri og Transport
 • Nordic Food College (Morsø Landbrugsskole og Culinary)
 • Business

Der er ingen afsluttende eksamen, men alle fagretninger afsluttes med en personlig samtale og vejledning, der skal sikre, at du kommer videre på det Grundforløb 2, der er relevant for dig.

GF1

Grundforløb 1 (GF1) er et introducerende forløb af 20 ugers varighed. Her får du lov til at snuse til flere fagområder inden for fagretningen ”Teknologi, byggeri og transport”, så du er bedst muligt rustet til at foretage dit endelige uddannelsesvalg. Du bliver introduceret både til smedefaget, industriteknik, værktøjsmager samt vejgods- og lager i såvel teori som praksis, så du er godt klædt på til at tage dit endelige valg inden for området.

Du kan tage GF1 i Thisted.

GF2

Grundforløb 2 (GF2) er et grundforløb af 20 ugers varighed målrettet den uddannelse, du har valgt. På GF2 for Vejgodschauffør får du den grundlæggende oplæring inden for vejgodschauffør-faget, så du bliver godt rustet til at skulle starte i lære på hovedforløbet. Undervisningen veksler mellem teori og praksis, og du vil blandt andet lære om at læsse og lodse lastbilen med varer og at sørge for, at lasten er sikkert fastgjort. Som chauffør lærer du også at planlægge ruter og udfylde forskellige transportpapirer. Herudover vil du blive undervist i grundfag som dansk og naturfag.

Du kan tage GF2 i Thisted.

Hovedforløb

Så er det nu, det bliver rigtig sjovt. Nu er tiden nemlig kommet til, at du skal vælge speciale, og dermed beslutte hvilken gren af chaufføruddannelsen, du gerne vil specialisere dig indenfor.

Du kan vælge mellem følgende specialer:

 • Godschauffør
 • Renovationschauffør
 • Tankbilchauffør
 • Flyttechauffør
 • Kørselsdisponent

EUC Nordvest udbyder ikke hovedforløb, men vi samarbejder med de omkringliggende skoler om afvikling af specialet ’Vejgodstransport’, så her vil der være udvalgte hovedforløb, der afvikles hos os. Vælger du ét af de øvrige specialer skal du færdiggøre din uddannelse på en anden skole. Hvis du vil vide mere om, hvad de forskellige specialer indeholder, skal du derfor søge information om det på den skole, du ønsker at færdiggøre din uddannelse på. Vi kan dog godt afsløre så meget, som at uanset hvilken skole du vælger, så vil dit hovedforløb komme til at veksle mellem oplæringsophold på din læreplads og skoleophold, så du kommer til at lære alt, hvad der er værd at vide om dit fag både i teori og praksis.

Hovedforløbet afsluttes med en svendeprøve og så er du i mål med din uddannelse.

Uddannelsens opbygning

En erhvervsuddannelse består af to grundforløb og ét eller flere hovedforløb. Grundforløbene foregår primært på erhvervsskolen, mens hovedforløbene veksler mellem oplæringsophold på en læreplads og skoleophold. Størstedelen af dit hovedforløb tilbringer du dog på lærepladsen.

Hvor lang tid din uddannelse samlet set tager afhænger af dit valg af uddannelse, trin og speciale, samt om du starter din uddannelse på GF1 eller GF2.

EUX

Vil du gerne sparke døren ind til endnu flere fremtidsmuligheder, kan du vælge at tage din erhvervsuddannelse som EUX. Med en EUX kombinerer du din erhvervsuddannelse med en række fag på gymnasialt niveau, svarende til en HF. Det giver dig en erhvervsfaglig studentereksamen, og med dén i hus, har du virkelig stærke kort på hånden. Du vil nemlig både kunne starte direkte i job som faglært inden for din branche, og du vil kunne søge ind på en akademiuddannelse eller videregående uddannelse. Valget er dit!

Som udgangspunkt bliver din uddannelse forlænget med min. et halvt år, hvis du tager den som EUX.

Fakta-flyer til print

Flyer om uddannelsen til vejgodstransport - kan downloades og printes som A4.

Vejgodstransport flyer

Læreplads

Har du behov for hjælp til lærepladssøgningen, er det vores vejlederteam, ’Stifinderen’, du skal have fat i. Dem møder du allerede på GF1 og GF2, når du skal på kursus i lærepladssøgning. De er knivskarpe på, hvad der skal til for at få lærepladsen i hus, og de deler gerne ud af tips og idéer til dine ansøgninger, gode råd til ansættelsessamtaler og så videre. Samtidig er de supergode til at lande uddannelsesaftaler med det lokale erhvervsliv, og derfor er det også kun ganske få af vores elever, der ikke har en læreplads på hånden ved overgangen til hovedforløbet. Skulle du være så uheldig, at du ikke har fundet en læreplads ved hovedforløbets start, er der dog ingen grund til panik. Så kan du nemlig starte i skoleoplæring, indtil vi finder den helt rigtige oplæringsvirksomhed til dig.

Du kan kontakte Stifinder-teamet her.

Brobygning 8. - 9. - 10. klasse

Når du er i brobygning i transportafdelingen får du en lille forsmag på, hvad der venter dig, hvis du vælger at starte på vejgodstransportuddannelsen. Du får indblik i, hvordan uddannelsen er opbygget, hvordan en skoledag i afdelingen kan se ud, og hvad du kan forvente dig som elev i en oplæringsvirksomhed. Og så skal du naturligvis have lov til at prøve kræfter med faget i praksis. Du får lov at afprøve simulatorerne med kran, lastbil, vogntog og gaffeltruck. Du vil – så vidt muligt – også få mulighed for at arbejde med praksisopgaver i værkstederne og på øvelsespladsen.

 

Skolehjemmet

Du kan søge om en plads på skolehjemmet, hvis du er elev på:

 • En merkantil erhvervsuddannelse, en teknisk erhvervsuddannelser eller Social- og Sundhedsskolen (EUD og EUX)
 • En gymnasial uddannelse  (HHX, HTX og STX)
 • Campus10  eller FGU
 • VUC

Læs mere om skolehjemmet

Studie- og ordensregler

Du bedes sætte dig ind i skolens studie- og ordensregler inden du starter dit skoleophold på EUC Nordvest. Åben nedenstående link og læs om reglerne:

Studie- og ordensregler for erhvervsuddannelserne.

Hør Jakob fortælle om chaufføruddannelsen

Studiemiljø

Som elev på EUC Nordvests erhvervsuddannelser bliver du en del af et attraktivt studiemiljø. Skolen ligger centralt placeret midt i Thisteds uddannelsescampus, hvor eleverne fra både de tekniske og merkantile erhvervsuddannelser, HHX, HTX, STX, HF og SOSU har sin daglige gang.

De mange hyggekroge og store fællesarealer giver god mulighed for, at du kan mødes med de øvrige elever på tværs af klasser, årgange og uddannelser – både til hygge i løbet af skoledagen, når der er fælles faglige og sociale arrangementer, samt når der er fredagscafé eller fest på programmet.

På flere af vores uddannelser har vi åbne værksteder, hvor du har mulighed for at arbejde med egne projekter uden for skoletid, og har du brug for hjælp til lektier og afleveringer, kan du deltage i vores lektiecafé, hvor underviserne står klar til at hjælpe med både stort og småt.

EUC Nordvest 2 08660

Karrieremuligheder

Som uddannet vejgodschauffør er der masser af spændende jobmuligheder inden for flere forskellige brancher. Alt afhængig af hvilket speciale, du vælger, kan du få job fx inden for fragt- og godstransport. Du vil også kunne arbejde inden for renovation, godsbehandling, spedition samt post- og kurertjeneste eller som kran- og truckfører. Endelig vil du have mulighed for at starte egen vognmandsforretning.Hvis du får blod på tanden i forhold til at uddanne dig videre, kan du fx videreuddanne dig til disponent, søge ind på akademiuddannelsen til logistikøkonom eller professionsbacheloruddannelsen Eksport og Teknologi.

Jo større, jo bedre. Selvom jeg er en pige, synes jeg, at det er fedt at køre lastbil. Derfor har jeg valgt at tage vejgodstransportuddannelsen. Jeg synes, det er spændende, hvordan man kan køre rundt i hele Danmark, men at man også har muligheden for at komme til fx USA og køre som chauffør.

Annemette Andersen, vejgodschaufførelev

Uddannelsesforløb

Det er mindre end 2 år siden, jeg gennemførte 9. eller 10. klasse

Grundforløb 1 og 2 (40 uger)

 

Praktik

 

Skole 

 

Praktik

 

Skole 

 

Praktik

 

Skole

 

Praktik

 

Skole 

 

Praktik

 

Skole 

 

Praktik

 

Skole 

 

Grundforløb
Skole
Praktik

Hvis det er mere end 2 år siden, du har gennemført 9. eller 10. klasse, eller er du fyldt 25 år, kan du kontakte skolens vejledere i Stifinder Vejledning. Vejlederne kan give dig mere information om, hvordan dit forløb vil se ud.