Varighed

3 år og 6 mdr.

Opstart

12. august 2024

Økonomi

SU og elevløn

Adgangskrav

Bestået 9. eller 10. klasse med min. 02 i dansk og matematik.

Skoleoplæring

Mulighed for skoleoplæring på EUC Nordvest

EUX

Vi tilbyder EUX på hele uddannelsen

UDDANNELSEN

På ernæringsassistentuddannelsen finder du alle os, der elsker at eksperimentere med sund og varieret madlavning. Os der ikke lader os stresse af, men kun synes det er spændende, når der skal produceres velsmagende mad til rigtig mange mennesker. Og os der synes, det er en spændende udfordring at skulle tilpasse retter, så de også kan spises af folk med diabetes, laktoseintolerance, glutenallergi og øvrige gener, der kræver særlige hensyn.

På uddannelsen til ernæringsassistent får du en grundlæggende viden om ernæring, tilberedning og anretning af gode, sunde og næringsrige måltider. Du lærer at tilberede og anrette måltiderne, så de både smager godt og tager sig indbydende ud. Herudover kommer du til at lære en masse om forskellige produktionsmetoder, om planlægning og indkøb, og om økonomi og rengøring med mere.

Du skal kunne holde mange bolde i luften på én gang, og derfor er det ret vigtigt, at du har et godt overblik og en god fysik, at du har gode samarbejdsevner og kan holde hovedet koldt, når der er fuld tryk på kedlerne i køkkenet.

 

GF+

Er det flere år siden, at du sidst har siddet på skolebænken? Er du i tvivl om hvilken erhvervsuddannelse, der er det bedste match for dig? Og/eller har du behov for at få finpudset dine kompetencer, inden du kaster dig ud i en ny uddannelse? Så er GF+ et rigtig godt sted at starte.

GF+ er et introforløb af 10 ugers varighed, der giver dig et godt indblik i de mange muligheder inden for erhvervsuddannelserne. Her får du mulighed for at få afprøvet dine interesser og evner inden for en udvalgt fagretning, få genopfrisket velkendte skolefag som dansk og matematik samt blive introduceret til relevante erhvervsfag som for eksempel arbejdspladskultur,  faglig kommunikation og lærepladssøgning. Alt sammen noget, der klæder dig rigtig godt på til en god start på din erhvervsuddannelse.

Du kan vælge mellem følgende fagretninger på GF+:

 • Teknologi, Byggeri og Transport
 • Nordic Food College (Morsø Landbrugsskole og Culinary)
 • Business

Der er ingen afsluttende eksamen, men alle fagretninger afsluttes med en personlig samtale og vejledning, der skal sikre, at du kommer videre på det Grundforløb 2, der er relevant for dig.

GF1

Grundforløb 1 (GF1) er et introducerende forløb af 20 ugers varighed. Her får du lov til at snuse til alle fagområder inden for fagretningen ’Fødevarer, Jordbrug og Oplevelser’. Så uanset om du drømmer om at blive landmand, ernæringsassistent, anlægsgartner, gourmetslagter, dyrepasser, bager og konditor, gartner, tjener eller gastronom, vil du blive introduceret til faget i løbet af GF1.

Vi arbejder tværfagligt med temaer som ’Mark og måltid’, ’Mejerigtig’ og ’Smag og oplevelser’, men du vil også få lov at fordybe dig ekstra meget inden for netop det fag, som du brænder allermest for. Én ting er sikkert: GF1 på Nordic Food College giver dig et unikt indblik i og oplevelser med hele værdikæden, fra de første afgrøder lægges i jorden, til den færdige ret serveres på tallerkenen. Du bliver, med andre ord, rigtig godt klædt på til at tage dit endelige valg af uddannelse.

Mange af vores elever bor på kostskolen, hvilket giver rig mulighed for, at man kan hygge sig sammen både i og uden for skoletid. Det gælder både i forhold til de daglige pligter på skolen, hvor eleverne bl.a. skal hjælpe med at fodre gårdens dyr og kreere aftensmaden i køkkenet, men det gælder i høj grad også, når programmet alene står på hyggeligt samvær med diverse fritidsaktiviteter, fester, bålhygge, et slag billard eller bordfodbold, og når der arrangeres ture ud af huset. Dét at vi alle bor, spiser og lærer sammen giver et ualmindelig stærkt sammenhold og et godt fællesskab.

Du kan tage GF1 på Nordic Food College, Nyk. Mors.

GF2

Grundforløb 2 (GF2) er et grundforløb af 20 ugers varighed målrettet den uddannelse, du har valgt. På GF2 på ernæringsassistentuddannelsen får du den grundlæggende oplæring inden for faget, så du bliver godt klædt på til at skulle starte i lære på hovedforløbet. Undervisningen veksler mellem teori og praksis, og du vil blandt andet skulle lære om gode og velsmagende hverdagsretter, råvarer og trends, ernæring, sundhed og livsstil, hygiejne og kvalitet samt anretning og servering af mad med mere. Herudover bliver du undervist i dansk og naturfag.

Du kan tage GF2 på Nordic Food College, Nyk. Mors.

Hovedforløb

Så er det nu, du for alvor skal til at give den gas. For nu er det hovedforløbstid, hvilket også vil sige praktiktid – noget de fleste i dén grad ser frem til.

På hovedforløbet veksler du mellem oplæringsophold på din læreplads og skoleophold, så du kommer til at lære alt, hvad der er værd at vide om dit fag i både teori og praksis. I løbet af hovedforløbet kommer du til at fordybe dig endnu mere i ernæring, fødevarers kvalitet, tilberedning af råvarer, sammensætning af menuer samt hvordan du laver nye retter og bruger råvarer på nye måder. Du lærer alle dele af arbejdsprocesserne i et institutions- og produktionskøkken, så du kan mestre hele paletten fra planlægning af menu og indkøb til tilberedning og anretning. Hovedforløbet afsluttes med en svendeprøve, og herefter er du udlært ernæringsassistent.

Du kan tage hovedforløbet på Nordic Food College, Nyk. Mors.

Uddannelsens opbygning

En erhvervsuddannelse består af to grundforløb og ét eller flere hovedforløb. Grundforløbene foregår primært på erhvervsskolen, mens hovedforløbene veksler mellem oplæringsophold på en læreplads og skoleophold. Størstedelen af dit hovedforløb tilbringer du dog på lærepladsen.

Hvor lang tid din uddannelse samlet set tager afhænger af dit valg af uddannelse, trin og speciale, samt om du starter din uddannelse på GF1 eller GF2.

EUX

Vil du gerne sparke døren ind til endnu flere fremtidsmuligheder, kan du vælge at tage din erhvervsuddannelse som EUX. Med en EUX kombinerer du din erhvervsuddannelse med en række fag på gymnasialt niveau, svarende til en HF. Det giver dig en erhvervsfaglig studentereksamen, og med dén i hus, har du virkelig stærke kort på hånden. Du vil nemlig både kunne starte direkte i job som faglært inden for din branche, og du vil kunne søge ind på en akademiuddannelse eller videregående uddannelse. Valget er dit!

Som udgangspunkt bliver din uddannelse forlænget med min. et halvt år, hvis du tager den som EUX.

Fakta-flyer til print

Flyer om uddannelsen til ernæringsassistent - kan downloades og printes som A4.

Ernæringsassistent flyer

Læreplads

Har du behov for hjælp til lærepladssøgningen, er det vores vejlederteam, ’Stifinderen’, du skal have fat i. Dem møder du allerede på GF1 og GF2, når du skal på kursus i lærepladssøgning. De er knivskarpe på, hvad der skal til for at få lærepladsen i hus, og de deler gerne ud af tips og idéer til dine ansøgninger, gode råd til ansættelsessamtaler og så videre. Samtidig er de supergode til at lande uddannelsesaftaler med det lokale erhvervsliv, og derfor er det også kun ganske få af vores elever, der ikke har en læreplads på hånden ved overgangen til hovedforløbet. Skulle du være så uheldig, at du ikke har fundet en læreplads ved hovedforløbets start, er der dog ingen grund til panik. Så kan du nemlig starte i skoleoplæring, indtil vi finder den helt rigtige oplæringsvirksomhed til dig.

Du kan kontakte Stifinder-teamet her.

Skoleoplæring

Skoleoplæring er for dig, der ved afslutningen af dit grundforløb endnu ikke har fundet en læreplads. Her har skolen mulighed for at tilbyde egnede elever optagelse i skoleoplæring efter ansøgning.

Skoleoplæring er en kombination af undervisning på skolen og virksomhedsforlagt oplæring, hvor du, under tilsyn fra skolen, bliver oplært i en virksomhed. Målet er naturligvis at få dig videre i en ordinær uddannelsesaftale, og derfor skal du også være lærepladssøgende under skoleoplæringen. Som udgangspunkt vil du skulle starte i skoleoplæring én måned efter, at du har  afsluttet dit grundforløb.

EUC Nordvest udbyder skoleoplæring på følgende uddannelser:

 • Klejnsmed
 • Industritekniker
 • Personvognsmekaniker
 • Tømrer
 • Murer
 • Ernæringsassistent
 • Kontoruddannelsen m. specialet ’Administration’

Er det en af de øvrige erhvervsuddannelser, du har valgt, henviser vi dig til en af vores samarbejdsskoler, så du kan starte i skoleoplæring dér. De fleste Grundforløb 2 giver adgang til skoleoplæring på en erhvervsskole.

For yderligere information er du velkommen til at kontakte Torben Ladefoged, leder af skoleoplæringscenter, på telefon 30 10 65 72 eller via mail tla@eucnordvest.dk. Du kan også finde information om skoleoplæring på Undervisningsministeriets hjemmeside: www.uvm.dk  samt på Uddannelsesguiden: www.ug.dk.

Brobygning 8. - 9. - 10. klasse

Som brobygningselev hos Culinary får du en spændende og lærerig introduktion til fødevareuddannelserne på EUC Nordvest. Så drømmer du om at blive gourmetslagter, ernæringsassistent, gastronom, bager, konditor eller tjener er du kommet til det helt rette sted.

Vi tilbyder både brobygningsforløb af en enkelt dags varighed og mere intensive forløb af flere dages varighed. Fælles for alle forløb er, at du vil få en god introduktion til Culinary og de uddannelser, vi udbyder.

Vi har mange spændende ting på paletten til vores brobygningselever:

 • Du får indblik i, hvordan det er at arbejde i et storkøkken/professionelt madværksted
 • Du får indblik i samspillet mellem vores skolelandbrug og de råvarer, vi bruger i køkkenet/bageriet – dvs. tanken omkring hele vores skole, Nordic Food College
 • Du får viden om, hvordan du laver gode og ernæringsrige retter
 • Du lærer at være kreativ, idérig og god til at bruge dine sanser
 • Du får indblik i de forskellige fag, når vi går i køkkenet og tilbereder lækre retter og søde desserter
 • Du møder sandsynligvis elever, som er i gang med én af vores fødevareuddannelser – fx hovedforløbet for ernæringsassistenter

Hvor meget vi kan gå i dybden med de enkelte ting afhænger naturligvis af, hvor lang tid du er i brobygning hos os.

Mødetid

Du er i brobygning fra 8.45 – 13.20 alle dage undtaget fredag, hvor du får fri 12.40.

Forplejning

Vi byder på formiddagskaffe den første dag, men herudover skal du selv medbringe en madpakke eller købe mad i spisesalen. Vi er en kontantfri skole, så betaling skal ske via MobilePay. Bemærk dog, at vi ofte tilbereder noget spiseligt i undervisningen!

Beklædning

Du bliver udstyret med forklæde – dels af hensyn til dit eget tøj, men også grundet hygiejnekravene i køkkenet. Mød op i rent tøj (der kan tåle at blive beskidt) og godt fodtøj.

Kostskolen

Kunne du tænke dig at bo dør om dør med dine kammerater, mens du tager din uddannelse på Nordic Food College? Trænger du måske til at komme lidt hjemmefra og prøve at stå på egne ben? Eller synes du bare, at du har ALT for lang transporttid mellem skole og hjem? Så er et værelse på kostskolen formentlig den perfekte løsning for dig.

På kostskolen kommer du til at bo på et 2-mands værelse med eget bad og toilet, og herudover får du:

 • Fuld kost og logi
 • Internetadgang
 • Hjælp til lektierne, hvis du har behov for det
 • Socialt samvær og fællesskab
 • Adgang til vores idrætshal, motionsrum, beachvolleybane, bordtennis, bordfodbold og poolbord
 • Adgang til værkstedet, hvor du kan makke med din cykel, knallert eller bil m.m.
 • Mulighed for at opstalde din hest og benytte vores ridebane
 • Mulighed for at deltage i masser af aktiviteter som skydning, kajak og mountainbike m.m.
 • Skøn natur lige uden for døren – og kun 2 km. til nærmeste strand

Når du bor på kostskolen skal du tage del i de daglige gøremål, som fx at fodre gårdens dyr, hjælpe til med at dyrke og høste afgrøderne og anrette måltider. Men bare rolig… der er stadig masser af tid til hygge og spas.

Priser og betingelser

Læs mere om priser og betingelser

 

 

Studie- og ordensregler

Du bedes sætte dig ind i skolens studie- og ordensregler inden du starter dit skoleophold på EUC Nordvest. Åben nedenstående link og læs om reglerne:

Studie- og ordensregler for erhvervsuddannelserne.

Hør Ritta fortælle om Ernæringsassistentuddannelsen

Studiemiljø

Som elev på Nordic Food College bliver du en del af et fedt studiemiljø, hvor du er omgivet af masser af andre unge fra skolens forskellige uddannelser. Her hygger eleverne fra Morsø Landbrugsskole og Culinary sig på tværs af uddannelser, klasser og årgange.

Mange af vores elever bor på kostskolen, hvilket giver rig mulighed for, at man kan hygge sig sammen både i og uden for skoletid. Det gælder både i forhold til de daglige pligter på skolen, hvor I bl.a. skal hjælpe med at fodre gårdens dyr og kreere aftensmaden i køkkenet, men det gælder i høj grad også, når programmet alene står på hyggeligt samvær med diverse fritidsaktiviteter, fester, bålhygge, et slag billard eller bordfodbold, eller når der arrangeres ture ud af huset. Dét, at vi alle bor, spiser og lærer sammen giver et ualmindelig stærkt sammenhold og et godt fællesskab.

På studieture har du i dén grad udsigt til at få én på opleveren, når vi kombinerer faglig og personlig udvikling med gode, mindeværdige oplevelser. Vi kommer ud af klasselokalerne og oplever, hvad der sker ude i virkeligheden, og vi oplever hinanden på en ny måde i nye sammenhænge. Noget, der i dén grad er med til at skabe sammenhold og styrke kammeratskabet. Studieturene spænder over hele paletten fra dagsbesøg i spændende virksomheder, over et 3-dages ophold i København og til en uge lang studierejse til udlandet.

Ernæringsassistent02

Karrieremuligheder

Som faglært ernæringsassistent kan du få jobs i forskellige former for storkøkkener. Det kan fx være i en større kantine, på et hospital, i en dagsinstitution, på et plejehjem eller lignende, hvor man arbejder med at tilrettelægge og fremstille sund kost til mange mennesker. Det kan også være, at du får lyst til at dygtiggøre dig yderligere rent fagligt. Med ernæringsassistentuddannelsen i hus, har du flere muligheder for videreuddannelse. Du kan fx søge optagelse på uddannelsen til procesteknolog, eller du kan søge optagelse på en professionsbacheloruddannelse som fx ’Ernæring og sundhed’ eller ’Global Nutrition and Health’.

Kristoffer Kjær

Jeg kan som ernæringsassistent hjælpe mennesker med kostplaner i forskellige sammenhænge. Både hvis de vil tabe sig, eller hvis de vil holde vægten på en sundere måde.

Kristoffer Kjær, ernæringsassistentelev

 

Uddannelsesforløb

Det er mindre end 2 år siden, jeg gennemførte 9. eller 10. klasse

Grundforløb 1 o g 2 (40 uger)

 

Praktik 

 

Skole 

 

Praktik
Skole
Praktik

 

Skole

 

Grundforløb
Skole
Praktik

Hvis det er mere end 2 år siden, du har gennemført 9. eller 10. klasse, eller er du fyldt 25 år, kan du kontakte skolens vejledere i Stifinder Vejledning. Vejlederne kan give dig mere information om, hvordan dit forløb vil se ud.