Varighed

Op til 3 år

Opstart

Individuelt - skoleperioden foregår
i vinterhalvåret.

Økonomi

Elevløn

Adgangskrav

Grundforløb 2 fra Fødevarer, jordbrug og oplevelser (fx GF2 ernæringsassistent/gastronom/gourmetslagter)

Skoleoplæring

-

På uddannelsen til fiskehandler finder du alle os, der har det som en fisk i vandet, når vi får lov til at arbejde med vores absolutte favoritråvarer: Skaldyr og fisk. Os der har en lille kræmmer gemt i maven, så vi kan sikre os en god handel på fiskeauktionerne, os der kan filetere en rødspætte hurtigere, end du kan sige ”stativ-stakit-kasket”, og os der kan rådgive kunderne om alt fra næringsindhold i de enkelte fiskearter til opbevarings- og tilberedningsmetoder og menu-sammensætninger.

Som fiskehandler skal man både være kundens specialist og rådgiver, og – vigtigst af alt – man skal være kundens garant for, at det er friske råvarer, der kommer med hjem i indkøbsposen. På fiskehandleruddannelsen lærer du om de forskellige fiskearter, du lærer at flå, rense, udskære og filetere fisk, du lærer om fødevarehygiejne, og du lærer om produktionen af forskellige delikatesser og specialiteter som fiskefrikadeller, skaldyrssalater og sushi. Kort sagt: Du lærer alt, hvad du har brug for at lære for at blive en formidabel fiskehandler.

Du har kun fag, der er relevante for din uddannelse til fiskehandler.


Gennem din uddannelse vil du både være i praktik og i skole.

Skoleopholdene foregår delvist på North Sea College i Thyborøn og på Nordic Food College på Mors.

Som fiskehandler får du en grundig indføring i alle relevante emner omkring marine fødevarer og du bliver en del af et spændende læringsmiljø omkring dansk fiskeri og de fiskerirelaterede erhverv.

På uddannelsen til fiskehandler lærer du bl.a. om:

  • De mange forskellige fiskearter og skaldyr
  • Forædling og kvalitet
  • Rensning, udskæring og filetering
  • Opbevarings- og tilberedningsmetoder
  • Fødevarehygiejne
  • Menu-sammensætninger
  • Fremstilling af delikatesser og specialiteter
  • Bæredygtig produktion
Fiskehandler 2

Uddannelsens opbygning

Fiskehandleruddannelsen er fleksibel
og kan tilpasses dine behov og ønsker

Uddannelsen som fiskehandler er individuel tilpasset og består samlet set af:

  • 3 skoleperioder á 5 ugers varighed på North Sea College
  • 3 skoleperioder á 5 ugers varighed på Nordic Food College
  • Praktikforløb i en fiskebutik, specialbutik, fiskebil eller i et supermarked.

Det lærer du på uddannelsen

Vælger du en fremtid som fiskehandler, bliver du godt rustet til at rådgive kunder omkring indkøb af fisk. Du kan f.eks. rådgive kunden om:

  • Tilberedningsmetoder.
  • Sammensætning af menuer.
  • Opbygning af måltider med fisk og skaldyr.

En vigtig del af uddannelsen er også at lære om hygiejne, kvalitet og friskhed samt hvordan fisk bliver udskåret og forædlet. Det kan f.eks. være røgning, saltning og marinering af fisk og skaldyr.
Du bliver desuden i stand til at foretage kalkulationer til brug i salgsøjemed og lærer herunder også om mærkning og sporing af fisk.

Praktisk info

Du har mulighed for at bo på skolehjemmet, mens du er på skoleophold.

Bor du på skolehjemmet fratrækker vi 612 kr. pr. uge af din løn for kost og logi.

Når du er på skole for at få undervisning, kan du søge om refusion for kørsel gennem din arbejdsgiver.

Du kan også ansøge om at få et Ungdomskort, som bl.a. giver billigere transport med offentlige transportmidler.

Klik her for at læse mere om Ungdomskortet.

Læreplads

Når du er i lære, bliver du oplært i de arbejdsfunktioner, som hører til uddannelsen. 

I perioden vil du lære om:

  • Filetering
  • Grundtilberedninger som røgning, saltning og marinering
  • Tilberedning af specialiteter, færdigretter, fastfood og sushi
  • Kvalitetsvurdering
  • Vareindkøb
  • Beregning af udsalgspriser
  • Prismærkning
  • Regnskab
  • Eksponering
  • Kundebetjening (Salg & Service)
  • Sprog

Du skal selv finde eN læreplads

Du skal som udgangspunkt selv finde en læreplads og indgå en skriftlig uddannelsesaftale med lærepladsstedet. Får du brug for hjælp i lærepladssøgningen, står skolens lære- og praktikpladskoordinatorer i Stifinderen klar til at hjælpe.  

Uddannelseskonsulent

Måske har du brug for en snak om, hvordan det går på skolen eller med din praktik.  Du har måske brug for hjælp til din økonomi, lektier eller ordblindhed. Eller det kan være, at der er ting uden for skolen, som du har brug for en snak om. Uanset hvad du har brug for at vende, står vores uddannelseskonsulenter klar til at hjælpe. 

Kontakt Sussi på telefon nr. 20 45 74 23 og Heidi på telefon nr. 92 72 18 92.

Studiemiljø

Som elev på fiskehandleruddannelsen får du din gang både på North Sea College og på Nordic Food College. For begge skolers vedkommende gælder, at du her bliver en del af et fedt studiemiljø, hvor der er god stemning og et højt aktivitetsniveau både i og uden for undervisningstiden.

Begge skoler har kostskoler, så der er rig mulighed for at mødes til hyggeligt samvær, når dagens undervisning er forbi. Det kan fx være i form af bålhygge, fisketure, billard, bordfodbold, banko og diverse idrætsaktiviteter m.m.

Du kan læse mere om skolemiljøet på hver af de to skoler ved at klikke hér:

North Sea College  

Nordic Food College