blå bevis til 25 nye erhvervsfiskere

21. november 2022

Nye Erhvervsfiskere 2022.

Flaget røg til tops, og festtøjet var fundet frem, da der i dag var overrækkelse af Blå Bevis på Fiskeriskolen i Thyborøn. I alt 25 nye erhvervsfiskere er blevet udklækket fra skolen i 2022, og størstedelen af dem var til stede i Thyborøn i dag for at få overrakt deres Blå Bevis. Ved samme lejlighed blev også ’Årets Unge Fisker’ og Årets Praktikplads’ kåret.

Det er en festdag af de helt store, når Fiskeriskolen inviterer til bevis- og prisoverrækkelse for årets udlærte erhvervsfiskere. Da man endnu ikke er i mål med den nye regeringsdannelse, var det ikke muligt at få besøg af ministeren for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, men det skortede alligevel ikke på taler og flotte ord til erhvervsfiskerne, da både direktør Hans Chr. Jeppesen fra EUC Nordvest, direktør Flemming Christensen fra Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, viceborgmester Chris Olsen fra Lemvig Kommune samt formand Svend-Erik Andersen fra Danmarks Fiskeriforening holdt tale.

Fælles for alle taler var en udtalt begejstring for de unge erhvervsfiskeres valg af uddannelse.

- At vælge havet som arbejdsplads er stort – både i bogstavelig forstand, men også i overført betydning. Stort, fordi I har turdet gå imod strømmen. Mange unge vælger ungdomsuddannelse ud fra det, ”alle andre gør” og har ofte ingen – eller begrænset - kendskab til erhvervsfiskeruddannelsen. I har fulgt jeres mavefornemmelse og jagtet drømmen om det frie liv til havs i stedet for ukritisk at følge flertallet. Det er også stort, at I har at valgt at uddanne jer inden for dét erhverv, der skal sikre, at vi får udbytte af de mange fødevareressourcer, der ligger lige under overfladen. Uden jer, ingen friskfangede fisk på tallerkenerne. Samtidig er I med jeres valg med til at bidrage til opretholdelsen af tusindvis af arbejdspladser på land. Der er med andre ord ingen tvivl om fiskerierhvervets store betydning - ikke bare for Vestjylland, men for hele landet. Og som faglærte erhvervsfiskere spiller i en kæmpe rolle i forhold til at fremtidssikre dette vigtige erhverv, lød det bl.a. fra direktør Hans Chr. Jeppesen fra EUC Nordvest.

Årets Unge Fisker

Ved arrangementet blev også Årets Unge Fisker kåret. Denne pris tildeles en elev, der har været god til at passe sin skole, har udvist flid og interesse både på skolen og i praktikken og som har været en god og hjælpsom kammerat. I år faldt valget på Heino Lunnemann Nielsen, som har gjort det rigtig godt under sin praktik, har været en god rollemodel for sine kammerater og altid er dygtig, venlig og hjælpsom.

- Heino har aldrig sagt nej til en opgave. Han går på med mod og vilje og kan varetage enhver opgave. Er man ude at sejle med Heino, kan man altid regne med et godt kammeratskab, godt humør og underholdning, lød skudsmålet fra Heinos skipper.

Med prisen som Årets Unge Fisker fulgte en gavecheck på kr. 8.000. Ud over Årets Unge Fisker blev også Årets Praktikplads kåret. Denne pris går til et skib, der har udvist særlig stor interesse i at bidrage til, at lærlingen får en forståelse af, hvad et godt og sikkert arbejdsmiljø er, og her var det ’HG265 Asbjørn’, der løb med æren og den medfølgende gavecheck på kr. 6.000.

Efter bevis- og prisoverrækkelserne bød Danmarks Fiskeriforening på en lækker frokost som festlig afslutning på den store dag.