ekstra chance til elever, der har opbrugt deres kvote af gf2-optag

13. juli 2021

EUC Nordvest 2 09665

Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget en midlertidig suspendering af reglen om, at man kun har tre forsøg til at påbegynde Grundforløb 2 på en erhvervsuddannelse. Suspenderingen gælder for elever uden uddannelsesaftale, som har påbegyndt deres tredje GF2-forløb i 1. halvår 2021. Denne elevgruppe får nu mulighed for et fjerde GF2-optag i 2021.

Den nye aftale vækker begejstring på EUC Nordvest, hvor man håber på, at nogle af de unge, der har brugt deres tre klip, og som derfor har opgivet håbet om at få en erhvervsuddannelse, vil gribe muligheden og vende tilbage til en ny chance.

- Alle prognoser viser, at vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft i fremtiden, og allerede nu er flere brancher mærket af manglen på kvalificeret faglært arbejdskraft. Derfor er det enormt glædeligt, at Folketinget nu har besluttet at åbne en dør på klem for de elever, der i første halvår af 2021 påbegyndte deres sidste forsøg på en erhvervsuddannelse uden at fuldføre. Der kan være mange årsager til, at man ikke gennemfører GF2. Det kan være, at man har haft svært ved at finde en læreplads inden for det fagområde, man har valgt at uddanne sig inden for, det kan også være, at man bare haft brug for lidt ekstra tid til at finde præcis det fagområde, der matcher ens ambitioner og kompetencer, eller måske er det bare livet, der er ”kommet i vejen” i en svær periode. Det er bestemt ikke alle, der tager den direkte vej gennem uddannelsessystemet, og det ville jo være brandærgerligt, hvis vi af den grund mister elever, der ellers kunne vise sig at blive en værdifuld ressource på fremtidens arbejdsmarked, lyder det fra direktør Hans Chr. Jeppesen fra EUC Nordvest.

Flere brancher tørster allerede nu efter dygtige lærlinge, så selvom man måske har haft svært ved at finde en læreplads inden for et enkelt fagområde, kan mulighederne være særdeles gunstige inden for andre fagområder. Aktuelt har BYG Thy og BYG Mors været ude at fortælle, at der er behov for flere elever på byggeuddannelserne – her efterspørger særligt murermestrene flere lærlinge. Og byggeuddannelserne er blot et ud af flere fagområder, hvor mulighederne for at finde en læreplads er særdeles gunstige i øjeblikket.

- Jeg vil helt sikkert opfordre til, at man undersøger mulighederne en ekstra gang, hvis man har brugt sit tredje klip, men fortsat drømmer om at tage en erhvervsuddannelse. Man kan stadig nå at komme med i optaget med studiestart til august. Og er man det mindste i tvivl om, hvorvidt man har retten til et fjerde forsøg, eller har man brug for vejledning i forhold til de mange muligheder inden for erhvervsuddannelserne, så står vores vejlederteam, Stifinderen, klar til at hjælpe. Teamet holder godt nok ferielukket i uge 29-30, men frem til da og igen fra uge 31, er det bare at give dem et kald, så er de klar til en god snak, slutter Hans Chr. Jeppesen.