EUC Nordvest klar med målrettet uddannelsesforløb til fjernvarmesvejsning

26. januar 2023

Svejsning Fjernvarme

Fra politisk hold er ambitionerne om fjernvarmeudrulning høje. Målet er lige nu, at udrulningen skal være gennemført i hele landet inden udgangen af 2028. Udfordringen er imidlertid, at der ikke er nok hænder til at udføre arbejdet. Der er akut mangel på fjernvarmesvejsere i hele landet, og det har fået en række erhvervsskoler, heriblandt EUC Nordvest, til at udbyde et nyt intensivt 8-ugers uddannelsesforløb, der skal sikre hurtig tilgang af flere fjernvarmesvejsere.

Det intensive uddannelsesforløb henvender sig både til ledige og til beskæftigede med behov for opkvalificering. Førte step er et indledende kursusforløb af 14 dages varighed, hvor kursisterne gennemgår nogle generelle obligatoriske kurser samt certifikatkurser målrettet svejsning. Herefter kan kursisterne vælge mellem tre spor: TIG-Svejser (25 dage), Gas-svejser (20 dage) eller Elektrode-svejser (25 dage).

- At opnå kompetencerne til at kunne udføre fjernvarmesvejsning er ikke bare en formsag. Det kræver, at man har flair for det, og derfor er de 8-uger også vejledende, da nogle måske har brug for at få bygget lidt mere på, før de mestrer kompetencen til fulde. Og kommer man helt uden svejseerfaring, skal man væbne sig med lidt mere tålmodighed. Nogle af de lovpligtige certifikater kræver nemlig min. 1 års svejseerfaring, så der skal man påregne ekstra 12 mdr., hvor man skal i praktik i en virksomhed. Vi står naturligvis klar til at tilrettelægge sådanne individuelle forløb, så man kan roligt tilmelde sig, så får vi lagt den plan, der bedst matcher den enkeltes behov og ønsker, lyder det fra uddannelseschef Steen Bojsen Jensen fra Metal og Teknologi på EUC Nordvest.

Tæt på jobgaranti

Der er, som nævnt et kæmpe behov for fjernvarmesvejsere i hele landet – også lokalt – og Steen Bojsen Jensen er derfor heller ikke et øjeblik i tvivl om, at det intensive uddannelsesforløb er en god investering for kursisterne. Han forudser, at jobmulighederne som fjernvarmesvejser vil være virkelig gode flere år ud i fremtiden, og skulle man få lyst til undervejs at skifte bane, ja så åbner fjernvarmesvejser-kompetencerne dørene til en række andre jobmuligheder i branchen, ligesom uddannelsesforløbet til fjernvarmesvejser kan give merit ind i smede- og VVS-energiuddannelserne. Lige her og nu er håbet dog, at de kursister, der uddanner sig til fjernvarmesvejser, også vil blive i jobbet en rum tid, for det er her, behovet er størst pt.

Det lokale VVS- og teknikentreprenørfirma, ’Vestkystens VVS’, er et af de firmaer, der forventer at komme til at mangle hænder til at løfte opgaverne i forbindelse med fjernvarmeudrulningen.

- Vi kommer helt klart til at mangle hænder, for der bliver masser at lave. Ikke bare i forbindelse med selve rørsvejsningen, men også til alle de relaterede opgaver, der er forbundet med fjernvarmeudrulningen. I forhold til fjernvarmesvejsning, så er det en disciplin, der stiller store krav til svejserne. Det er noget helt andet at arbejde ude i en grøft, hvor arbejdsforholdene påvirkes af både vejrlig og pladsforhold, sammenlignet med at stå i et værksted, hvor vejret ikke spiller nogen rolle, og hvor man har alle tænkelige hjælpemidler og maskinel til rådighed til at lette arbejdsprocesserne. Som fjernvarmesvejser bliver man maksimalt udfordret, for her skal opgaverne løses on-spot, her og nu. Det gør til gengæld også, at man får oparbejdet stærke kompetencer, der vil kunne bruges i mange andre sammenhænge, fastslår indehaver Jesper Thousgaard fra Vestkystens VVS.

Det er Jesper Thousgaards erfaring, at fjernvarmesvejsning ikke er for alle. Nogle er helt vilde med jobbet – andre knapt så begejstrede. Derfor hilser han også velkommen, at EUC Nordvest har indtænkt virksomhedsbesøg relativt tidligt i kursusforløbet, så kursisterne hurtigt får et indblik i, hvad jobbet som fjernvarmesvejser kræver, og hvorfor det - for nogen - kan vise sig at være drømmejobbet. Derfor lyder opfordringen også: Giv det en chance – måske er det lige noget for dig!