EUC Nordvest og østre skole holdt fernisering på tiny houses
Den 1. nov. 2021
Der var tætpakket med elever, forældre og lærere i træværkstedet på EUC Nordvest, da skolen holdt fernisering på en samling flotte Tiny Houses, bygget af elever fra Østre Skole. Gennem tre uger har den lokale erhvervsskole haft besøg af 139 elever fra 8. og 9. årgang, som har bygget træhuse i EU-socialfondsprojektet ’Bæredygtige løsninger og bæredygtige overgange’.
Formålet med projekt ’Bæredygtige løsninger og bæredygtige overgange’ er at få sat øget fokus på uddannelserne inden for STEM-området (Science, Technology, Engineering, Mathematics), og i den forbindelse har man valgt ’bæredygtighed’ som gennemgående tema.
- Mens eleverne har været her, har de lært en masse om de arbejdsgange og metoder, der er i spil, når der skal bygges huse, og om bæredygtige løsninger i byggebranchen. De fleste elever har arbejdet i træværkstedet, men vi har også haft elever i smedeafdelingen for at svejse metalfundament og øve virtuel svejsning, ligesom der har været elever i Strøm og IT for at bygge vindmøller, der kunne levere bæredygtig strøm til lamperne i hytterne. Så vi har været bredt omkring for at give eleverne et godt indblik i de forskellige uddannelser inden for STEM-området, fortæller uddannelseschef Jan Christensen fra Byggeri på EUC Nordvest.
Inspiration til det vigtige valg
Eleverne fra Østre Skole gik til opgaven med krum hals, og for flere af dem har projektet været lidt en øjenåbner for, hvad det er, de tekniske erhvervsuddannelser kan tilbyde. Eksempelvis har Tilde Thomsen Søe, fra 8. årgang på Østre Skole, altid haft en drøm om at lave noget inden for den kreative verden, men i 8. klasse er hendes interesse gået mere og mere i retning af psykologiuddannelsen. Efter at have bygget Tiny Houses på EUC Nordvest er hun dog blevet inspireret og genovervejer derfor nu sit kommende uddannelsesvalg.
- Et forløb som det her kan sagtens trække mig tilbage mod at skulle arbejde med hænderne, designe og skabe noget. Det har været sjovt at prøve at arbejde på den her måde. Det er nyt for mig, og jeg havde egentlig troet, at det ville blive meget sværere, og at vi ville få brug for meget mere hjælp til det. Men jeg synes faktisk, at når man går ind i det, lytter, tager dialogen og virkelig bare prøver, så er det slet ikke så svært. Projektet giver et godt indblik i, hvordan det er at arbejde inden for det her område. Vi har jo været her en uge, så man kommer ind i rutinerne og mærker, hvordan det virkelig er, i stedet for bare at kigge, lyder det fra Tilde Thomsen Søe.
Vinderne blev kåret
Hele forløbet blev fredag eftermiddag afsluttet med en hyggelig fernisering, hvor eleverne fik mulighed for at fremvise deres byggeprojekter for forældre og undervisere, og hvor EUC Nordvests faglærere kårede de mest vellykkede husbyggerier. Her blev eleverne bedømt på forskellige parametre: Et hold vandt i kategorien ’bæredygtighed’, hvor det handlede om at have været bedst til at finde og anvende genbrugsmaterialer. Andre hold vandt i kategorierne ’design’, ’håndværk’ og ’engagement og ihærdighed’, og endelig blev der kåret en samlet vinder, som var det hold, der - målt på alle fire parametre – var lykkedes bedst med opgaven.