Første hold er startet på ny erhvervsdykkeruddannelse

19. september 2024

1080X470 Dykker

I denne uge kunne North Sea College og EUC Nordvest skrive Danmarkshistorie, da skolen bød velkommen til det første hold på den nye, civile erhvervsdykkeruddannelse. Fem spændte aspiranter stod klar til at blive certificerede erhvervsdykkere inden for overfladeforsynet dykning ned til 30 m.

Efterspørgslen på certificerede erhvervsdykkere er stor i øjeblikket. Det er en branche i vækst – ikke mindst på grund af den grønne omstilling – og samtidig er der et akut behov for at få gennemført et generationsskifte, så branchen er klar til at imødegå den stigende efterspørgsel fra industrien. Derfor er der også stor begejstring i branchen over, at den nye erhvervsdykkeruddannelse nu er kommet fra start.

Én af de kursister, der har ventet utålmodigt på at komme i gang på den nye erhvervsdykkeruddannelse, er Emil Schmidt fra København, som til dagligt er ansat i Søværnet som søofficer. Her er erhvervsdykning ikke blandt arbejdsopgaverne, så det er i privat regi, Emil har valgt at tage erhvervsdykkeruddannelsen.

- Jeg har en stor interesse for dykning og vil gerne bygge oven på den dykkererfaring, jeg allerede har. Når jeg ikke er ude med Søværnet, vil jeg gerne arbejde med erhvervsdykning. Der er masser af arbejde inden for området, hvis man har de rigtige certifikater. Der kommer til at skulle bruges virkelig mange erhvervsdykkere i forbindelse med fx opførelsen af Lynetteholm, Femern-forbindelsen og til kabelføring i Københavns Havn, men det er jo kun et lille udpluk af de mange spændende erhvervsdykkeropgaver, jeg ville kunne tage del i, når jeg har certifikatet, fortæller Emil Schmidt.

I de kommende uger skal de kommende erhvervsdykkere klædes godt på med masser af teori om bl.a. dykkertabeller, dykketider, journalføring, dykkerlove, flag og signaler, fysiologi og førstehjælp, ligesom de skal have styr på almene håndværksmæssige kompetencer ifht. at bruge forskellige værktøjer under vand. Herefter sætter erhvervsdykkerholdet kursen mod Fredericia, hvor de for alvor ”kommer på dybt vand”. Dykkerleder Morten Baun fortæller, at der netop hér er helt optimale bundforhold, idet man kan lade dykkerskibet ligge til kaj, og så kan man faktisk gå fra skibet og ud, indtil man når 30 m. dybde. Her vil der således være rig mulighed for at få masser af dykkertræning på forskellige dybder.

- Udviklingen af den nye, civile erhvervsdykkeruddannelse har været længe undervejs, og vi har alle glædet os meget til at kunne byde det første hold kursister velkommen. Vi kan allerede nu konstatere, at det er en flok meget motiverede og dygtige kursister, vi har fået på holdet, så jeg er sikker på, at det bliver en virkelig fin debut for uddannelsen. Og så håber jeg ellers, at rygtet om erhvervsdykkeruddannelsen spreder sig som en steppebrand i branchen, så vi kan få uddannet endnu flere erhvervsdykkere, så vi er gearet til at imødekomme efterspørgslen fra industrien på certificerede erhvervsdykkere. Vi kan i hvert fald konstatere, at interessen for den nye uddannelse er ganske stor, lyder det fra direktør Hans Chr. Jeppesen fra EUC Nordvest.