Fra Thybørn til Ghana: Michael uddanner
ghanesiske søfolk

29. september 2023

Søsikkerhed 1080 Px

Til dagligt underviser Michael Nygaard Christensen kursister og kommende erhvervsfiskere på North Sea College i Thyborøn, men for nylig skiftede han den vante undervisning i Danmark ud med workshopundervisning af ghanesiske instruktører på Regional Maritime University i Ghana. 

Michaels tur til Ghana er en del af et samarbejde mellem Danmark og Ghana inden for de maritime erhverv, hvor man i Ghana har besluttet at sætte ekstra fokus på sikkerheden til søs og dermed sikkerhedsuddanne fiskere og søfolk, ligesom man gør i Danmark.

 - Kontrasten i fiskeri og sikkerhed til søs mellem Danmark og Ghana er meget stor, og mange ghanesere har aldrig prøvet en redningsvest. Målet for hele besøget var at klæde instruktørerne godt på, så de kunne videreformidle den nye viden til deres egne kursister. Det var derfor vigtigt både at møde dem på et niveau, der imødekommer deres kultur samt tilpasse undervisningen, så den matcher deres udgangspunkt og skaber de bedste forudsætninger for at kunne arbejde videre med de nye færdigheder, fortæller Michael Nygaard Christensen.


Deltagerne på kurset, som til dagligt arbejder med søsikkerhed, blev undervist i grundlæggende søsikkerhed, herunder brandslukning, førstehjælp og medicinkiste. Set med Michaels øjne, lykkedes missionen, og da han forlod Ghana, var de ghanesiske instruktører klar til at igangsætte den nye – og optimerede – undervisning få dage senere.

- Det har været fantastisk spændende og en kæmpe fornøjelse at komme ned til en kultur, man ikke har kendskab til. Jeg havde på forhånd udtænkt en plan A og en plan B i forhold til hele forløbet, men jeg endte ud i at måtte opfinde en helt anden plan for, at vi sammen kunne nå i mål. Og i mål, det kom vi, slutter Michael Nygaard Christensen. 

Også uddannelsesleder på North Sea College, hvor Michael Nygaard Christensen underviser til dagligt, Peter Shyum Jensen, glæder sig over samarbejdet med universitetet i Ghana.

- Det er cool at have så kompetente medarbejdere ’ombord’, at de bliver hyret til at undervise instruktører i andre lande. På North Sea College har vi generelt et internationalt udsyn og er fortalere for tværnationale samarbejder. Vi stiller derfor gerne vores kompetencer til rådighed en anden gang, fortæller Peter Schyum Jensen, uddannelseschef på North Sea College.