Læreplads til alle tømrerelever – EUC Nordvest viser vejen

3. januar 2025

Lærepladskonsulenter EUC Nordvest

Tømreruddannelsen har gennem mange år været blandt de mest populære valg for unge uddannelsessøgende i Nordvestjylland. Dén tendens holdt stik i 20204, og de foreløbige tilmeldingstal til Grundforløb 2 (GF2) med opstart 20. januar indikerer, at interessen er lige så stor i det nye år. Trods den høje søgning har EUC Nordvest ikke haft de store udfordringer med at sikre lærepladser til skolens tømrerelever.

- Vi har generelt stor succes med at skaffe lærepladser til vores elever på erhvervsuddannelserne. Vi besluttede for år tilbage at koordinere den opsøgende lærepladsindsats, og vi er i dag to fuldtidsansatte lærepladskonsulenter, der dedikerer al vores energi på at skabe et match mellem elever og oplæringsvirksomheder. Det har vist sig at være en virkelig god investering, der har kastet flotte resultater af sig, og derfor har vi i dag også kun ganske få elever i skolepraktik. For langt de fleste af vores uddannelser gælder det, at eleverne har fået læreplads, og kigger vi specifikt på tømreruddannelsen, så har de alle som én fået læreplads, fortæller teamleder og lærepladskonsulent Klaus Hedegaard fra EUC Nordvest.

Succes gennem samarbejde med lokale virksomheder

At EUC Nordvest kan bryste sig, af at alle skolens tømrerelever har læreplads, er i høj grad resultatet af et stærkt samarbejde mellem EUC Nordvest og de lokale tømrervirksomheder, der år efter år udviser stor villighed og engagement i at tage elever. Dette partnerskab sikrer ikke alene lærepladser, men skaber også en direkte forbindelse mellem uddannelse og erhvervsliv, der giver eleverne værdifuld praktisk erfaring samtidig med, at de bidrager positivt til virksomhedernes arbejde.

Og den positive historie stopper ikke ved tømreruddannelsen. På mureruddannelsen har man den udfordring, at der er flere lærepladser end elever. Det betyder, at unge med interesse for murerfaget – ligesom tømrerne - har særdeles gode lærepladsmuligheder. Generelt oplever EUC Nordvest en positiv udvikling på byggeuddannelserne, hvor efterspørgslen efter kvalificerede faglærte sikrer gode vilkår for eleverne.

- Vi oplever generelt en stigende efterspørgsel på byggeuddannelserne, og ser det som en klar styrke for både vores elever og regionen. Uanset hvilken retning man vælger inden for byggefagene, er der en god tryghed omkring lærepladssituationen, fastslår Klaus Hedegaard.

Med den solide og målrettede indsats på lærepladsområdet fortsætter EUC Nordvest arbejdet med at styrke erhvervsuddannelserne i regionen.

- Vi skal sikre, at erhvervsuddannelserne opleves som attraktive og tilgængelige for de unge. Det kræver et tæt samarbejde med det lokale erhvervsliv, og her er vi heldige at have engagerede partnere, der prioriterer samarbejdet og er klar til at tage ansvar for at sikre den fortsatte tilgang af kvalificeret arbejdskraft. Samarbejdet med lokale virksomheder er en hjørnesten i strategien, idet det sikrer, at vores elever både