Positiv udvikling på praktikområdet hos EUC Nordvest

10. nov. 2020

Styrelsen for IT og Læring (STIL) har netop offentliggjort data for praktikpladssituationen. Her noterer EUC Nordvest sig for et særdeles flot resultat med intet mindre end 633 igangværende aftaler.

Op mod sommerferien kunne EUC Nordvest konstatere et dyk i antallet af indgåede praktikaftaler, man det har vist sig, at der på ingen måde har været grund til bekymring. Med 633 igangværende praktikaftaler er antallet af aftaler nu på næsthøjeste niveau siden juli 2016 – kun overgået af august/september 2019, hvor antallet var oppe at tangere den hidtidige rekord på 650 praktikaftaler.

633 aftaler er et utrolig flot niveau, der i dén grad modbeviser påstanden om, at erhvervsuddannelserne er et usikkert valg, fordi det er svært at få praktikplads. Det er langt fra situationen hos os. Tværtimod vidner alle tal om, at vores lokale erhvervsliv – selv under COVID19 – er yderst villige til at tage elever ind. Der er et kæmpe behov for arbejdskraft i en lang række brancher, og derfor er der i disse år også mere rift om vores elever end nogensinde før, fastslår direktør Hans Chr. Jeppesen fra EUC Nordvest.

EUC Nordvest 3 02408

Skolepraktik – en midlertidig løsning

Et andet tal, der understøtter det lokale erhvervslivs engagement, er antallet af elever, der er i skolepraktik. Skolepraktik er et tilbud til de elever, der ved afslutningen af grundforløbet endnu ikke har fundet sig en praktikplads.

I øjeblikket har vi blot 11 elever i skolepraktik. Det er et utrolig lavt antal for årstiden, og jeg skal ærligt sige, at med alle de udfordringer, virksomhederne har stået og stadig står over for i forhold til COVID19, så havde vi faktisk forventet, at det tal ville være en del højere. Men vi er heldigvis lykkes med at få de fleste elever ud i ordinære aftaler – en indsats, vi fortsat klør på med, så længe der er elever, der står uden praktikplads. Skolepraktikken er tænkt som et midlertidigt tilbud, og vi arbejder derfor meget målrettet på også at få de sidste skolepraktikelever ud i ordinære uddannelsesaftaler. En opgave, som vi - sagt i al beskedenhed - er ganske gode til at lykkes med, ikke mindst takket være Stifinderteamets store indsats, lyder det fra praktikcenterleder Torben Ladefoged på EUC Nordvest.

At skolepraktik for langt de fleste elever ikke er en endestation, men blot en mellemstation, er automekanikerelev Kasper Eriksen et godt eksempel på. Han startede nemlig sit hovedforløb uden en praktikplads og måtte derfor i skolepraktik i en længere periode.

For mig var det en god ting. Jeg lærte stadig en masse og fik opgaver, der mindede om dem, jeg ville få på en rigtig arbejdsplads. Samtidig var jeg også ude i prøveperioder hos forskellige virksomheder, hvor jeg fik afprøvet tingene i praksis, fortæller Kasper Eriksen.
Efter en prøveperiode hos MTH Biler i Løgstør, kom den eftertragtede uddannelsesaftale endelig i hus, og Kasper har siden da til fulde bevist, at kompetencerne intet fejler, selvom det tog noget tid at finde en praktikplads. Således lød meldingen ved hans seneste MUS-samtale, at MTH Biler er yderst positiv stemt over for at tilbyde ham fast ansættelse, når han har afsluttet sin svendeprøve til december.

Lotte Heshe, 09. nov. 2020