Svejsecentret holder fortsat åbent for svejsecertifikater

17. feb. 2021

Foto

I virksomheder inden for metalindustrien er der efterspørgsel på medarbejdere med svejsecertifikat. I dag må man nemlig ikke udføre mange svejseopgaver uden certifikat, og man er derfor som medarbejder langt mere attraktiv for en arbejdsgiver, hvis svejsecertifikatet er i hus, og man således har papir på, at man har de fornødne kompetencer.

- Det åbner helt klart nogle flere døre, når man har certifikaterne. Så er man, ligesom Hamid, ledig inden for smedebranchen giver det rigtig god mening, at man prioriterer at tage svejsecertifikaterne, så man står stærkere i jobsøgningen. Og det gælder i øvrigt ikke kun for ledige. Vi kan også se en øget tendens til, at virksomheder, i perioder med lav aktivitetsniveau, benytter lejligheden til at opkvalificere deres ufaglærte medarbejdere med certifikatkurser. Alene i sidste uge påbegyndte 10 nye kursister et certifikatkursus i svejsecenteret. Og da vi har løbende optag på, kan man jo tilmelde sig fra dag til dag, hvis man vil med på vognen, fortæller underviser Per Knudsen fra EUC Nordvest.

Sprogbarriere ingen hindring

Hamid Reza Talibi er en af de kursister, der for tiden har sin daglige gang i svejsecentret på EUC Nordvest. Hamid stammer oprindeligt fra Iran, men bor i dag i Thisted. Han kom til Danmark for fem år siden, og med sig i bagagen havde han en teknisk uddannelse inden for metalformning og -støbning. Det skaffede ham et job som ufaglært hos Kibsgaard Specialproduktion i Erslev, hvor han var ansat i tre år. Pt. er Hamid uden job, og han benytter derfor ledighedsperioden til at erhverve nogle af de certifikater, der kan gøre ham endnu mere attraktiv for en ny arbejdsgiver.

Hamid har dog en ekstra udfordring, som mange af de øvrige kursister ikke står med: En sprogbarriere. For nok taler og forstår Hamid dansk, men der er alligevel stor forskel på dagligdagssprog og fagsprog, og hans sprogevner bliver derfor for alvor sat på prøve i teoriundervisningen. Den udfordring er dog blevet løst. Det viste sig nemlig, at underviser Ali Thomsen, fra industriteknikerafdelingen på EUC Nordvest, taler Hamids modersprog, farsi, og der er således indgået et aftale med jobcenteret om, at Hamid får tildelt tolkebistand, så Ali kan bistå, når Hamid har teoriundervisning på skemaet.

- Ali har hjulpet mig meget. Havde det ikke været for ham, ville det have været svært for mig at gennemføre. Det tager enormt meget energi, når man ikke forstå ordene. Så jeg er en glad mand. Jeg føler mig utrolig heldig, at jeg har haft så gode lærere og en god ven i Ali, der har hjulpet mig. Jeg har lært rigtig meget på det her certifikatkursus, og det betyder utrolig meget for mig, at jeg nu har fået noget uddannelse og et certifikat fra Danmark, fastslår Hamid.

Og der er vægt bag ordene. Således er Hamid, sideløbende med jobsøgningen, i fuld gang med at undersøge mulighederne for at kunne påbegynde smedeuddannelsen på EUC Nordvest til august.